Print this page
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 13:23

Αρούμπα

Written by
Rate this item
(0 votes)
Αρούμπα (Αruba). Νησί (193 τ. χλμ., 70.007 κάτ. το 2001) της Κεντρικής Αμερικής στην Καραϊβική θάλασσα, το οποίο αποτελεί υπερπόντια κτήση της Ολλανδίας και αυτόνομο έδαφος των Ολλανδικών Αντιλλών. Πρωτεύουσα της Α. είναι το Οράνγεσταντ (Oranjestad, 20.700 κάτ.).

Πολιτικά στοιχεία. Η Α. βρίσκεται Β της ακτής της Βενεζουέλας και αποτελεί το βορειότερο συμβατικό νησιωτικό όριο της Νότιας Αμερικής. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καραϊβικής θάλασσας και υπάγεται στο σύμπλεγμα των Μικρών Αντιλλών. Απέχει περίπου 30 χλμ. από τη χερσόνησο Παραγουάνα της Βενεζουέλας και 68 χλμ. από το νησί Κουρασάο των Ολλανδικών Αντιλλών. 
Η Α. περιλαμβάνεται στο καθεστώς των εξαρτημένων εδαφών (υπερπόντιων κτήσεων) της Ολλανδίας, αλλά τελεί σε ειδικό καθεστώς σε σχέση με τις υπόλοιπες Ολλανδικές Αντίλλες, καθώς αποσχίστηκε από αυτές το 1986, μετά από παραχώρηση αυτονομίας από τη μητρόπολη. Το καθεστώς του 1986 προέβλεπε επίσης την παραχώρηση πλήρους ανεξαρτησίας στην Α. μετά από δέκα χρόνια (1996), αλλά το 1994 με αίτηση της ίδιας της Α. η επικείμενη ανεξαρτητοποίηση ματαιώθηκε, χωρίς όμως να αποκλειστεί για το μέλλον.
Αν και αυτόνομη, η Α. διατηρεί οικονομικούς δεσμούς με τα υπόλοιπα πέντε νησιά των Ολλανδικών Αντιλλών στο πλαίσιο της Ένωσης των Ολλανδικών Αντιλλών και της Α. Η Α. έχει δική της κυβέρνηση, νομοθετικό σώμα (21 μελών) τετραετούς θητείας, δικαστική αρχή και αστυνομία. Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα, η ευθύνη ανήκει στο ολλανδικό στέμμα, δηλαδή στη βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, η οποία και αντιπροσωπεύεται στο νησί από κυβερνήτη. Πρωθυπουργός της Α. είναι ο Νέλσον Οντουμπέρ από το 2001. Ο αναλφαβητισμός είναι αρκετά χαμηλός και κυμαίνεται στο 3% του συνολικού πληθυσμού.
Επίσημη γλώσσα είναι η ολλανδική, αλλά η καθομιλουμένη είναι μια κρεολική διάλεκτος που ονομάζεται παπιαμέντο και φέρει στοιχεία από πολλές τοπικές διαλέκτους και δυτικές γλώσσες. Το 80% του πληθυσμού είναι μιγάδες (Αμερινδοί) που ανήκουν κυρίως στην φυλή των Αραουάκων, ενώ ακολουθούν οι Ολλανδοί και οι Ισπανοί. Στην πλειοψηφία τους πρεσβεύουν το ρωμαιοκαθολικό χριστιανικό δόγμα (82%), ενώ υπάρχουν και μικρές κοινότητες προτεσταντών (8%), μουσουλμάνων, ινδουιστών, κομφουκιανών και Εβραίων.

Γεωγραφικά στοιχεία και κλίμα. Στο έδαφος της Α. δεν παρουσιάζονται σημαντικοί ορεογενετικοί σχηματισμοί, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος επικρατούν χαμηλοί λόφοι, ενώ στα Ν απλώνονται λευκές αμμώδεις ακτογραμμές. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι το ύψωμα Τζαμανότα (188 μ.). Το κλίμα είναι τροπικό και ξηρό (μέση θερμοκρασία 27°C), με βροχές κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (μέση ετήσια βροχόπτωση 450 χιλιοστά). Κατά συνέπεια, η αγροτική παραγωγή είναι περιορισμένη και το μόνο προϊόν που αποφέρει κάποια κέρδη είναι η αλόη.

Πληθυσμός. Η Α. είναι ένα από τα ελάχιστα νησιά της Καραϊβικής στα οποία οι Ευρωπαίοι άποικοι δεν προχώρησαν σε εξόντωση ή εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού. Φυλετικά, οι κάτοικοι της Α. προέρχονται από τους Αραουάκες, τη μία από τις δύο κυριότερες φυλετικές ομάδες των νησιών (η άλλη είναι οι Καρίβες), οι οποίοι σήμερα είναι αναμεμειγμένοι με τους λευκούς αποίκους. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι συγκεντρωμένο στην πρωτεύουσα και κύριο αστικό κέντρο του νησιού, Οράνγεσταντ. Η πόλη βρίσκεται στα ΒΔ του νησιού, αποτελεί επίσης το κυριότερο λιμάνι και είναι έδρα πανεπιστημίου. Το άλλο σημαντικό αστικό κέντρο είναι ο Σαν Νίκολας (17.500 κάτ.) στον νότο, που αναπτύχθηκε μετά τη δημιουργία διυλιστηρίων πετρελαίου στην Α. κατά τη δεκαετία του 1920. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 0,6% (2003)· το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 75 χρόνια για τους άντρες και τα 82 για τις γυναίκες (2003). Το λιμάνι της Οράνγεσταντ στην Αρούμπα (φωτ. Α.Ρ.Ρ.).


Οικονομία. Η οικονομία της Α. στηρίζεται στον τουρισμό και γενικότερα στις υπηρεσίες, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη των υπεράκτιων (offshore) εταιρειών· το Οράνγεσταντ έχει, μάλιστα, τον χαρακτήρα ελεύθερου λιμανιού. Η ταχύτατη τουριστική ανάπτυξη έδωσε ώθηση και σε άλλους τομείς, όπως κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων. Ένας άλλος σημαντικός πόρος προέρχεται από τα διυλιστήρια πετρελαίου, το οποίο εισάγεται σε αργή μορφή από τη Βενεζουέλα. Το διυλιστήριο, που εγκαινιάστηκε το 1924, έκλεισε προσωρινά το 1985, αλλά επαναλειτούργησε στη δεκαετία του 1990. Η Α. έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρο τον κόσμο (0,6%), ενώ το 2000 ο πληθωρισμός έτρεχε με 4,2%. Το 2002 το ΑΕΠ έφτασε τα 2.000 εκατ. δολάρια ΗΠΑ και η μέση κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη τα 28.000 δολάρια.Η Αρούμπα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Καραϊβικής (φωτ. Α.Ρ.Ρ.).


Ιστορία. Το 1499 ο Ισπανός εξερευνητής Αλόνσο δε Οχέδα κατέκτησε το νησί στο όνομα του ισπανικού στέμματος. Λόγω της απουσίας χρυσού και του άγονου εδάφους, οι Ισπανοί το εγκατέλειψαν τελικά στους γηγενείς Αραουάκες, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι στο νησί από τον 1ο αι. μ.Χ. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο πειρατών και το 1636 οι Ολλανδοί το προσάρτησαν στην επικράτειά τους, μαζί με άλλα νησιά του σημερινού συμπλέγματος των Ολλανδικών Αντιλλών. Το 1828 η Α. έγινε τμήμα των Ολλανδικών Δυτικών Ινδιών, ενώ το 1845 εντάχθηκε στις Ολλανδικές Αντίλλες. Το 1924 άρχισε να λειτουργεί η μονάδα διύλισης πετρελαίου που εισαγόταν ακατέργαστο από τη γειτονική Βενεζουέλα, γεγονός που συνέτεινε στην ανάπτυξη του νησιού. Το 1954 παραχωρήθηκε στις Ολλανδικές Αντίλλες καθεστώς αυτονομίας· επειδή όμως ως έδρα της αυτόνομης περιοχής λογιζόταν το νησί Κουρασάο, οι κάτοικοι της Α. αντέδρασαν και τη δεκαετία του 1970 αναπτύχθηκε κίνημα ανεξαρτητοποίησης. Το 1986 το κίνημα αυτό απέδωσε καρπούς, όταν η Α. αποσχίστηκε από τις Ολλανδικές Αντίλλες. Μολονότι υπήρξαν προετοιμασίες για πλήρη ανεξαρτησία, οι ίδιοι οι κάτοικοι της Α. τη μετέθεσαν για αργότερα, προφανώς λόγω των ειδικών προνομίων που απολαμβάνουν οι κτήσεις και του ιδιαίτερα υψηλού βιοτικού επιπέδου που υπάρχει τις τελευταίες δεκαετίες, με την ανάπτυξη του τουρισμού και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Read 316 times

Latest from