Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 13:01

Βανκούβερ

Written by
Rate this item
(0 votes)
Βανκούβερ (Vancouver). Νησί (32.137 τ. χλμ., 664.722 κάτ. το 2001) του βόρειου Ειρηνικού ωκεανού, ανοιχτά των ακτών του Καναδά. Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας. 
Το σχήμα του είναι στενόμακρο (μήκος 460 χλμ.), με κατεύθυνση παράλληλη προς τις Βορειοαμερικανικές Κορδιλιέρες, των οποίων αποτελεί άλλωστε κράσπεδο, αλλά χωρίζεται από αυτές με τη Διαμήκη Κοιλάδα του Ειρηνικού. Η κοιλάδα αυτή αποτελείται από σειρά βυθισμάτων, κατά ένα μέρος κατακλυσμένων από τα νερά, και σχηματίζεται από τον κόλπο και την κοιλάδα της Καλιφόρνια, το λεκανοπέδιο του Γουιλάμιτ, το Πιούτζετ Σάουντ και από τους θαλάσσιους βραχίονες που χωρίζουν τα αρχιπελάγη Βασίλισσας Καρλότας (Καναδάς) και Αλεξάνδρου (Αλάσκα ΗΠΑ) από την ηπειρωτική ξηρά.
Το Β. χωρίζεται από τον υπόλοιπο Καναδά με τα στενά της Βασίλισσας Καρλότας, του Τζόνστοουν και της Γεωργίας και από τις ΗΠΑ με τα στενά του Χέροου και του Χουάν ντε Φούκα. Είναι κυρίως ορεινό με ακτές ομοιόμορφες στα Α και με πολλές τομές στα Δ, όπου διανοίγονται μεγάλα φιόρδ. Το κλίμα του είναι σχετικά ήπιο, εξαιτίας της επίδρασης των θερμών θαλάσσιων ρευμάτων και μεγάλο τμήμα του νησιού είναι σκεπασμένο με δάση.
Η βιομηχανία ξύλου, μαζί με τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων και την αλιεία, είναι οι κυριότεροι οικονομικοί πόροι. Από το υπέδαφος εξάγονται λιθάνθρακες, χρυσός και χαλκός. Οι σημαντικότερες πόλεις είναι η Βικτόρια, το Πορτ Άλμπερνι και η Νανάιμοου. Το νησί Β. το ανακάλυψε ο Βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ το 1778, αλλά το εξερεύνησε το 1792 ο Τζορτζ Βανκούβερ, από τον οποίο έλαβε και την ονομασία του.
Read 322 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.