Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 12:25

Άρατος ο Σικυώνιος

Written by
Rate this item
(0 votes)
Άρατος ο Σικυώνιος (Σικυώνα 276 – Αίγιο 213 π.Χ.). Πολιτικός και στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Όταν ήταν επτά ετών, ο πατέρας του Κλεινίας, άρχοντας της Σικυώνας, δολοφονήθηκε από τον Αβαντίδα, ο οποίος έγινε τύραννος· τον Ά. τον πήγαν τότε στο Άργος όπου και μεγάλωσε. Ως αρχηγός των δημοκρατικών πολιτικών φυγάδων της πατρίδας του, ελευθέρωσε τη Σικυώνα από την τυραννίδα του Νικοκλή (251 π.Χ.) και την οδήγησε ως ισότιμο μέλος στην Αχαϊκή Συμπολιτεία, στην οποία εκλεγόταν στρατηγός σχεδόν επί τριάντα χρόνια (245-213 π.Χ.). Καλλιέργησε στενές σχέσεις με τον βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίο τον Φιλάδελφο και ένωσε τη δημοκρατία της Σικυώνας με την Αχαϊκή Συμπολιτεία εναντίον της Μακεδονίας. Κατέλαβε τον Ακροκόρινθο με στρατηγικό τέχνασμα, δωροδοκώντας τους Σύρους φρουρούς με δικά του χρήματα, και παρέδωσε τα κλειδιά του φρουρίου στους Κορίνθιους, αποδεικνύοντας τη φιλελεύθερη πολιτική του και ανοίγοντας τον δρόμο για την προσχώρηση στη Συμπολιτεία των Μεγάρων, της Τροιζήνας, της Επιδαύρου και των Κλεωνών· αργότερα προσχώρησαν επίσης η Μεγαλόπολη, η Ερμιόνη, ο τύραννος των Φλιασίων, το Άργος, η Αίγινα και το μεγαλύτερο μέρος της Αρκαδίας. Νίκησε τους Αιτωλούς στην Πελλήνη και έδιωξε τη μακεδονική φρουρά από την Αττική, παραδίδοντας τις σπουδαιότερες οχυρές θέσεις στους Αθηναίους (229 π.Χ.).
Στα χρόνια του η Αχαϊκή Συμπολιτεία απέκτησε μεγάλη δύναμη, όμως η επιθετική πολιτική της Σπάρτης απείλησε τις επιτυχίες του. Ο βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης κατέλαβε τη Μαντίνεια, την Τεγέα και τον Ορχομενό και ο Ά. αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια από τους Μακεδόνες, οι οποίοι με τον Αντίγονο κατέλαβαν όλη την Πελοπόννησο τα έτη 223 π.Χ. (μάχη του Λεχαίου) και 221 π.Χ. (μάχη της Σελλασίας). Ο Ά. νικήθηκε από τους Αιτωλούς στον Συμμαχικό Πόλεμο και ζήτησε πάλι τη βοήθεια των Μακεδόνων, οι οποίοι λεηλάτησαν την Αιτωλία και κατέβηκαν έως τη Μεσσηνία. Ο Φίλιππος Ε’, συνειδητοποιώντας πως ο Ά. αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για την κυριαρχία των Μακεδόνων στην Πελοπόννησο, παρακίνησε τον στρατηγό Ταυρίωνα να τον δηλητηριάσει (213 π.Χ.). 
Οι Σικυώνιοι τον έθαψαν με πολλές τιμές στα τείχη της πόλης τους, ανήγειραν ιερό προς τιμήν του (το Αράτειο) και τον λάτρευαν ως θεό. Ζήτησαν μάλιστα την άδεια του Μαντείου των Δελφών για να κατασκευάσουν αυτό το ιερό, γιατί απαγορευόταν η ταφή των νεκρών μέσα στις πόλεις. Τα απομνημονεύματά του, που δεν διασώθηκαν, αποτέλεσαν πηγή για την Ιστορία του Πολύβιου.
Read 3362 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.