Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 23:18

Αμενχοτέπ

Written by
Rate this item
(0 votes)
Αμενχοτέπ (εξελλ. Αμένοφις· αιγυπτ. Αμενχοτέπ = ο Άμμων είναι ευχαριστημένος). Όνομα τεσσάρων φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, της 18ης δυναστείας (16ος-14ος αι. π.Χ.). 

1. Αμενχοτέπ Α’ (; – 1493 π.Χ.). Φαραώ της Αιγύπτου (1514-1493 π.Χ.). Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Άμωση Α’. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του εκστράτευσε εναντίον της Νουβίας, επεκτείνοντας σημαντικά τα όρια της Αιγύπτου. Ακόμη, την περίοδο της διακυβέρνησής του διαμορφώθηκε κατά μεγάλο μέρος το Βιβλίο των νεκρών (βλ. λ.), η περίφημη συλλογή αρχαίων νεκρικών τελετουργικών και επικλήσεων. Ο τάφος του οικοδομήθηκε στο Καρνάκ, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως παρεκκλίνει από τους τάφους άλλων φαραώ, αφού βρίσκεται σκαλισμένος σε βράχο, χωριστά από τον ναό.

2. Αμενχοτέπ Β’ (; – 1400 π.Χ.). Φαραώ της Αιγύπτου (1426-1400 π.Χ.). Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Τούθμωση Γ’. Εκστράτευσε τρεις φορές εναντίον της Συρίας, επιδιώκοντας να διατηρήσει τις ασιατικές κτήσεις που είχε προσαρτήσει ο πατέρας του. Η δεξιότητα που επεδείκνυε στις πολεμικές επιχειρήσεις ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, συχνά όμως συνοδευόταν και από απίστευτη αγριότητα. Επιστρέφοντας από την πρώτη του εκστρατεία στη Συρία, κρέμασε το σώμα της πριγκίπισσας του Καντές από την πλώρη του πλοίου και στη συνέχεια από τα τείχη της πρωτεύουσας, στη Νουβία. Ο τάφος του χτίστηκε κοντά στις Θήβες, στην Κοιλάδα των Βασιλέων.Ο Αμενχοτέπ Β΄, που οδήγησε τον αιγυπτιακό στρατό έως τον Ευφράτη στην ανατολή και μέχρι τον τέταρτο καταρράκτη του Νείλου στον νότο, υπήρξε προστάτης των τεχνών (Αιγυπτιακό Μουσείο, Τορίνο).


3. Αμενχοτέπ Γ’ (; – 1353 π.Χ.). Φαραώ της Αιγύπτου (1390-53 π.Χ.). Η περίοδος της βασιλείας του χαρακτηρίστηκε από την κατασκευή αρχιτεκτονικών έργων, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται τμήματα του ναού του Λούξορ, καθώς και ο επονομαζόμενος Κολοσσός του Μέμνονα. Η διατήρηση ειρηνικών σχέσεων με τους γειτονικούς λαούς συνέβαλε στην ευημερία και στην ανάπτυξη της Αιγύπτου τη συγκεκριμένη περίοδο. Το 1887, στην περιοχή Τελ ελ Αμάρνα, ανακαλύφθηκαν 400 πήλινα πινακίδια, στα οποία ήταν καταγεγραμμένη η διπλωματική αλληλογραφία του Α. 

4. Αμενχοτέπ Δ’, γνωστός και ως Ακενατόν (; – 1336 π.Χ.). Φαραώ της Αιγύπτου (1353-36 π.Χ.). Ήταν γιος του Α. Γ’ και σύζυγος της Νεφερτίτης. Υπήρξε ο τελευταίος και σημαντικότερος βασιλιάς της 18ης δυναστείας. Η περίοδος της διακυβέρνησής του χαρακτηρίστηκε από βαθιές θρησκευτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες συνοψίζονται στην εγκατάλειψη του πολυθεϊσμού και στην υιοθέτηση του μονοθεϊσμού. Πιο συγκεκριμένα, ο Α. θεωρούσε ότι ο Ήλιος, ο οποίος στα αιγυπτιακά ονομαζόταν Ατόν, ήταν ο μοναδικός δημιουργός του σύμπαντος, και ότι ο ίδιος ήταν ο φυσικός γιος του. Μετά την εγκαθίδρυση της νέας θρησκείας, ο Α. άλλαξε το όνομά του σε Ακενατόν (= ο Ατόν είναι ευχαριστημένος), μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους από τις Θήβες στο Ακετατόν (Τελ ελ Αμάρνα), μία νέα πόλη αφιερωμένη στη λατρεία του θεού Ατόν, ενώ διέταξε την εξάλειψη κάθε ίχνους πολυθεϊσμού. Ενεπλάκη σε έντονες διαμάχες με την ισχυρή τάξη των ιερέων, που επεχείρησαν να διατηρήσουν τη λατρεία του θεού Άμμωνα, και επέβαλε την καταστροφή όποιου μνημείου έφερε ανάγλυφα το όνομα Άμμων. Αυτή η θρησκευτική επανάσταση, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, επέδρασε σημαντικά στην τέχνη της εποχής. Οι Αιγύπτιοι καλλιτέχνες εγκατέλειψαν σταδιακά τους τελετουργικούς τύπους που επικρατούσαν έως τότε και στράφηκαν σε πιο νατουραλιστικές φόρμες, εμπνευσμένες από τη δύναμη του Ήλιου· παράλληλα αναπτύχθηκε και ένας νέος τύπος θρησκευτικής λογοτεχνίας. Η έντονη ενασχόληση του Α. με τα θρησκευτικά ζητήματα είχε επιπτώσεις και στη σύσταση του βασιλείου του. Το γεγονός ότι αφιέρωνε ελάχιστο χρόνο και ενδιαφέρον στις επαρχίες της Αιγύπτου είχε ως αποτέλεσμα ο γιος του και οι υπόλοιποι διάδοχοι να παραλάβουν ένα βασίλειο χωρίς τις κτήσεις της Συρίας και της Νουβίας. Ο θάνατος του Α., ωστόσο, σηματοδότησε και την οριστική διάρρηξη των σχέσεων της Αιγύπτου με τη θρησκεία του Ατόν. Η οργή των ιερέων και του λαού για τη βίαιη εξαφάνιση των θρησκευτικών τους παραδόσεων ήταν τόσο μεγάλη ώστε μετά τον θάνατο του Α. καταστράφηκε η μούμια του και αποσύρθηκε το όνομά του από ναούς και άλλα οικοδομήματα. Ο γιος του, Τουταγχαμών, αποκατέστησε τον πολυθεϊσμό και επανέφερε την πρωτεύουσα του κράτους στις Θήβες.
Read 1283 times

More in this category: « Αμέντι Αμερίας »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.