Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 17:56

αλιγάτορας

Written by
Rate this item
(0 votes)
αλιγάτορας (Alligator). Γένος φολιδωτών ερπετών της οικογένειας των αλιγατοριδών, της τάξης των κροκοδειλίων. Διαφέρουν από τους κροκόδειλους στο σχήμα του κεφαλιού, το οποίο στους α. είναι κοντύτερο και με πιο αμβλύ ρύγχος. Τα δόντια τους είναι σμιχτά, κωνικά και χωρίς φατνία. Όταν το στόμα τους είναι κλειστό, οι άκρες της άνω γνάθου επικαλύπτουν τα δόντια της κάτω γνάθου, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατά, σε αντίθεση με τους κροκόδειλους, στους οποίους το τέταρτο δόντι της κάτω γνάθου είναι ορατό. Τα ρουθούνια τους διαχωρίζονται από οστέινο διάφραγμα. Η ράχη είναι ανοιχτόχρωμη στα νεαρά άτομα και σκουραίνει με την ηλικία, ενώ η κοιλιά τους είναι λευκή. Τα δάχτυλά τους, κυρίως των πίσω άκρων, ενώνονται με μεμβράνες χρήσιμες για την κίνησή τους μέσα στο νερό. Στην αρχή του καλοκαιριού το θηλυκό γεννά περίπου 40 αβγά, τα οποία εκκολάπτονται περίπου μετά από δύο μήνες. 
Ο α. ζει κατά μήκος των ποταμών, είναι επιδέξιος κολυμβητής και κυνηγά υδρόβια ζώα, βγάζοντας στην επιφάνεια μόνο το ανώτερο τμήμα του κεφαλιού του για να μπορεί να αναπνέει. Είναι αδηφάγο ζώο και τρέφεται ακόμα και με χερσόβια ζώα που βρίσκονται στις όχθες των ποταμών, τα οποία πλησιάζει αθόρυβα και τα αρπάζει αιφνιδιαστικά.
Το γένος Alligator, που σήμερα θεωρείται συνδετικός κρίκος μεταξύ των σημερινών ζώων και εκείνων που έζησαν σε παλαιότερες εποχές, έχει μόνο δύο είδη: το Alligator sinensis, μήκους λίγο κάτω από 2 μ., που ζει στην Κίνα και ειδικότερα στον Κίτρινο ποταμό, και το Alligator mississippiensis, δύο φορές μεγαλύτερο σε μήκος, το οποίο ζει κυρίως στον Μισισιπή και στους παραποτάμους του.
Το εντατικό κυνήγι των α. για το περιζήτητο δέρμα τους και για τα δόντια τους έχει προκαλέσει τη σημαντική μείωση του αριθμού τους· για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισής τους έχουν ιδρυθεί ειδικά εκτροφεία.
Read 254 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.