Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 14:29

σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Written by
Rate this item
(2 votes)
σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Ιατρ.). Περιληπτική ονομασία για τις ασθένειες που μεταδίδονται με άμεση επαφή των σωματικών υγρών (κατά τη σεξουαλική επαφή είτε είναι αυτή στοματική είτε πρωκτική είτε των γεννητικών οργάνων, κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή την μετάγγιση αίματος) και σπάνια σε κάποιες από αυτές με έμμεση επαφή των σωματικών υγρών· παλαιότερα αποκαλούνταν αφροδίσια νοσήματα. Στις ασθένειες αυτές περιλαμβάνονται το AIDS, η ηπατίτιδα Β, η γονόρροια (βλεννόρροια), ο έρπης των γεννητικών οργάνων (HSV), τα κονδυλώματα (HPV), το αφροδίσιο και το βουβωνικό λεμφοκοκκίωμα, οι τριχομονάδες, η σύφιλη, οι ψείρες του εφηβαίου, η μη ειδική ουρηθρίτιδα, τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα και κάποιες μορφές κολπίτιδας από αιμόφιλο ή μύκητες. Την εποχή μας απασχολεί περισσότερο το AIDS, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και τα χλαμύδια, παλαιότερα όμως η σύφιλη αποτελούσε μάστιγα. 
Η συχνότητα των σχετικών νοσημάτων έχει αυξηθεί πιθανότατα λόγω της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της αύξησης της μετανάστευσης. Η κλινική εικόνα, η πρόγνωση και η θεραπεία ποικίλλουν ανάλογα με τη νόσο. Αν και αρχικά εκδηλώνονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, μπορεί να επεκταθούν στα γειτονικά όργανα (μήτρα, προστάτη, όρχεις) και να προκαλέσουν και υπογονιμότητα στις γυναίκες. Η νόσηση από ένα σχετικό νόσημα αυξάνει την πιθανότητα νόσησης και από άλλο. Η χρήση προφυλακτικού και η αποφυγή εναλλαγής πολλών σεξουαλικών συντρόφων συμβάλλει αποτελεσματικά στην προφύλαξη. 
Με τη διαπίστωση σχετικού νοσήματος πρέπει να ειδοποιείται για έλεγχο ο ερωτικός σύντροφος του ασθενούς για να αντιμετωπιστεί η νόσος ακόμη και στο στάδιο της μόλυνσης. Η θεραπευτική αντιμετώπιση (που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και των δυο συντρόφων, αποχή από το σεξ κατά τη διάρκεια της θεραπείας και επανέλεγχο για την αποτελεσματικότητα της αγωγής μετά την ολοκλήρωσή της) είναι σημαντική για την αποφυγή των επιπλοκών και τη σύντομη ίαση. Λόγω της πιθανότητας μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων κατά τη μετάγγιση αίματος, το αίμα αυτό εξετάζεται πάντα από τη μονάδα αιμοδοσίας για νοσήματα όπως το AIDS, η ηπατίτιδα Β και C και η σύφιλη. Βλ. λ. βλεννόρροια· Έιτζ· έρπης· ηπατίτιδα· κονδυλώματα· κολπίτιδα· λεμφοκοκκίωμα· σύφιλη· τριχομονάδες· χλαμύδια.
Read 4386 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.