Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 14:29

σεξουαλική πράξη

Written by
Rate this item
(9 votes)
σεξουαλική πράξη (Βιολ.-Ψυχολ.). Η πράξη της συνουσίας ανάμεσα σε δύο άτομα, η οποία μπορεί να έχει σκοπό την αναπαραγωγή ή μόνο την εκπλήρωση του αισθήματος της ηδονής. 
Ένα από τα βασικότερα ένστικτα είναι αυτό της αναπαραγωγής. Η δημιουργία μιας νέας γενιάς για να διαιωνιστεί το είδος αποτελεί μία από τις αρχέγονες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Όμως, η συνουσία δεν είναι μόνο η μέθοδος με την οποία αναπαράγονται οι άνδρες και οι γυναίκες. Είναι επίσης συναισθηματική έκφραση και προσφέρει ηδονή. Η σεξουαλική σχέση μπορεί συνεπώς να συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση του συνδέσμου μεταξύ συντρόφων και εμπνέει μια αίσθηση προσωπικής ευφορίας.

Συνουσία. Η συνουσία προκαλεί έναν συνδυασμό σωματικών και συναισθηματικών αντιδράσεων. Κατά τη σεξουαλική διέγερση, η ροή του αίματος στη γεννητική περιοχή αυξάνεται και έχει ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του ανδρικού πέους και της γυναικείας κλειτορίδας. Το μεγεθυμένο πέος ορθώνεται και μπορεί να διεισδύσει στον κόλπο. Ο κόλπος προετοιμάζεται για τη διείσδυση καθώς διευρύνεται και υγραίνεται, ενώ στη συνέχεια σφίγγεται γύρω από το πέος, που κινείται μπρος-πίσω και παράγει τριβή. Για να γίνει η διείσδυση, το πέος σκληραίνει και ορθώνεται για να μπει στον κόλπο, ο οποίος μεγαλώνει και υγραίνεται για να το δεχτεί. Κατά τον οργασμό, τον οποίο οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν ταυτόχρονα ή σε διαφορετικούς χρόνους, ο άνδρας εκσπερματώνει, απελευθερώνοντας σπέρμα, και τα κολπικά τοιχώματα της γυναίκας συσπώνται ρυθμικά.
Οι σεξουαλικές σκέψεις, η θέα του σώματος του συντρόφου και οι προκαταρκτικές θωρείες συμβάλλουν στη σεξουαλική διέγερση. Προκαλείται επιτάχυνση της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού και αύξηση της πίεσης. Στους άνδρες εμφανίζεται στύση στο πέος. Στις γυναίκες, τα χείλη του αιδοίου και η κλειτορίδα διογκώνονται, ο κόλπος επιμηκύνεται και υγραίνεται και τα στήθη μεγαλώνουν ελαφρά και γίνονται πιο ευαίσθητα στο άγγιγμα. Ο χρόνος που χρειάζεται για τη διέγερση διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως και μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου. Όμως, σε γενικές γραμμές υπάρχουν συγκεκριμένες φάσεις, κατά τις οποίες η σεξουαλική διέγερση αυξάνεται οδηγούμενη προς τον οργασμό, οπότε ο ερεθισμός κορυφώνεται σωματικά και ψυχολογικά.
Στους άνδρες η σεξουαλική διέγερση αυξάνεται γρήγορα και φθάνει σε κορύφωση. Στις γυναίκες η διέγερση είναι μια πιο σταδιακή διαδικασία. Και στα δύο φύλα η διέγερση κορυφώνεται στο σημείο του οργασμού, που μπορεί να συμβαίνει ταυτόχρονα ή όχι, και γρήγορα περνά στη φάση της λύσης.

Η σύλληψη. Τα σπερματοζωάρια φωλιάζουν στην επιφάνεια του ωαρίου σε μια προσπάθεια να διαπεράσουν το εξωτερικό περίβλημα και να εισέλθουν. Όμως, μόνο ένα σπερματοζωάριο μπορεί να το κατορθώσει χάνοντας την ουρά του καθώς εισέρχεται. Μόλις γίνει η διείσδυση στο ωάριο, η εξωτερική επιφάνεια παχύνεται, έτσι ώστε να μην μπορεί να μπει άλλο σπερματοζωάριο.
Μετά την εκσπερμάτωση, περίπου 250 εκατομμύρια σπερματοζωάρια αρχίζουν το ανηφορικό ταξίδι τους στο γυναικείο γεννητικό σύστημα. Από τα 250 εκατομμύρια σπερματοζωάρια που εισέρχονται στον κόλπο, μόνο 200 κατορθώνουν να φθάσουν το ωάριο, γιατί πολλά πεθαίνουν ή χάνουν τον δρόμο τους. Το ταξίδι προς τις σάλπιγγες μπορεί να διαρκέσει έως μία ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας τα σπερματοζωάρια προχωρούν με ελικοειδείς κινήσεις χτυπώντας τις ουρές τους μπρος-πίσω σαν μαστίγιο, υποβοηθούμενα από τις συσπάσεις των μυϊκών τοιχωμάτων του κόλπου και της μήτρας. Το ανθρώπινο σπερματοζωάριο πρέπει να κολυμπήσει μέσα από παχύρρευστο θολερό υγρό στον δρόμο του για το ωάριο. Η δυσκολία είναι ισοδύναμη με αυτήν που θα αντιμετώπιζε ο άνθρωπος αν κολυμπούσε σε μια πισίνα με εξαιρετικά πυκνό σιρόπι. Μόλις ένα σπερματοζωάριο φτάσει το ωάριο, απελευθερώνει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της μεμβράνης για να διευκολυνθεί η είσοδος.
Η εγκυμοσύνη αρχίζει όταν ένα ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο. Η γονιμοποίηση γίνεται στο εξωτερικό τμήμα της σάλπιγγας, όπου το σπερματοζωάριο ενώνεται με το ωάριο και ονομάζεται ζυγώτης. Μέσα σε δύο μέρες από τη γονιμοποίηση, ο ζυγώτης αρχίζει το ταξίδι του προς τη μήτρα προωθούμενος από το μυϊκό έργο της σάλπιγγας. Καθώς ταξιδεύει, τα κύτταρά του βαθμιαία διαιρούνται και σχηματίζουν μια ομάδα κυττάρων που ονομάζεται μορίδιο. Ένα γονιμοποιημένο ωάριο χρειάζεται 4-5 ημέρες για να κατέβει από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα. Μετά από 4-5 ημέρες στο μορίδιο σχηματίζεται μια κοιλότητα και τότε μετονομάζεται σε βλαστοκύστη, που όταν φθάνει στη μήτρα εμφυτεύεται στο ενδομήτριο. Από τη στιγμή αυτή εδραιώνεται η κύηση και η βλαστοκύστη αποκαλείται πλέον έμβρυο. Βλ. λ. εγκυμοσύνη.
Read 6920 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.