Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 14:28

σεξολογία

Written by
Rate this item
(0 votes)
σεξολογία. Κλάδος επιστημονικών ερευνών που ασχολείται με τα φαινόμενα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. 
Η αναφορά πάνω στο ζήτημα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας απαντά σε αρχαία ακόμη κείμενα. Για παράδειγμα, μας έχουν παραδοθεί κείμενα για τον έρωτα όπως το Κάμα Σούτρα, Κλωνάρια ροδακινιάς, Η τέχνη της αγάπης του Οβίδιου, Στολίδια περιστεριού του Ιμπν Χάσμα κ.ά., τα οποία περιέχουν όχι μόνο ηθικοθρησκευτικούς κανόνες αλλά και γνώσεις βιολογίας και ψυχολογίας του φύλου. Τα θέματα που συνδέονται με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή του είδους απασχόλησαν επίσης τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
Στην Ευρώπη, κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση οι επίσημες αντιλήψεις για το σεξ ήταν επηρεασμένες από τη σχολαστική διδασκαλία η οποία καταδίκαζε ως αμαρτωλό καθετί σωματικό. Έτσι, ο Θωμάς ο Ακινάτης ταύτιζε το σεξ με το αμάρτημα της λαγνείας, πράξη η οποία βρισκόταν σε αντίθεση με τον «Λόγο του Θεού». Ακόμα και στον γάμο, η σεξουαλική δραστηριότητα επιτρεπόταν μόνο για να εξασφαλιστεί η διαιώνιση του είδους. Η ανάδειξη της αστικής τάξης και η συνεπακόλουθη εκκοσμίκευση της κοινωνίας άρχισε να παραμερίζει τις αντιλήψεις αυτές. Οι ανθρωπιστές διακήρυξαν το δικαίωμα της σεξουαλικής ηδονής, παρά τις αντιδράσεις των πουριτανών. Στο σημείο αυτό, οι ανθρωπιστές αναβίωσαν προχριστιανικές αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα, οι οποίες διακήρυσσαν την ελευθερία του δικαιώματος της ηδονής. Οι κοινωνικές εξελίξεις οι οποίες επακολούθησαν, όπως η σταδιακή απελευθέρωση του γυναικείου φύλου με τη συμμετοχή των γυναικών στον δημόσιο βίο και τον αγώνα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας ήταν παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν σε μια σταδιακή απελευθέρωση του σεξ, καθιστώντας το αντικείμενο συζήτησης και μελέτης. 
Έτσι, από το τέλος του 18ου και τις αρχές του 19ου αι., οι έρευνες για το σεξ άρχισαν να συστηματοποιούνται και να απασχολούν τις κοινωνικές επιστήμες, παράλληλα με την ιατρική. Οι κοινωνιολόγοι μελέτησαν την εξέλιξη των γενετήσιων σχέσεων, και ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτές έδειξε ο Φρίντριχ Ένγκελς (Η προέλευση της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας, και του κράτους). Στην πορεία της ανάπτυξης του φεμινιστικού κινήματος άρχισαν να απασχολούν τους ερευνητές και οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και η πορνεία. Στον 19o αι. οι Ρ. Κραφτ, Μ. Χίρσφελντ, Α. Μολ, Χ. Έλις, Α. Φορέλ, Β. Μ. Μπέχτερεφ κ.ά. θεμελίωσαν την αντικειμενική έρευνα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών. Στις αρχές του 20ού αι. εμφανίστηκε και ο φροϋδισμός, που εστίασε στις ψυχολογικές επιπτώσεις που ασκεί η γενετήσια ορμή στην προσωπικότητα των ατόμων. Αργότερα, πολλές θεωρίες του Φρόιντ αμφισβητήθηκαν και άλλες αναθεωρήθηκαν ριζικά. Το βιβλίο του Ολλανδού γυναικολόγου Ο ιδανικός γάμος (1926) υπήρξε το πρώτο σύγχρονο εγχειρίδιο για τις ερωτικές σχέσεις των δύο φύλων. Στο βιβλίο αυτό τονίζεται το δίκαιο της ισότιμης γενετήσιας ικανοποίησης ενός ζευγαριού. Το 1919 ο Χίρσελντ ίδρυσε στη Γερμανία το πρώτο στον κόσμο ινστιτούτο σ., το οποίο όμως έκλεισαν το 1933 οι Ναζί. Το 1921 συστάθηκε στις ΗΠΑ επιτροπή για την έρευνα των προβλημάτων του φύλου. Υπό την αιγίδα της, ο Α. Κίνσεϊ και οι συνεργάτες του εξέτασαν πάνω από 12.000 υγιείς άντρες και γυναίκες και συγκέντρωσαν στοιχεία μιας μαζικής στατιστικής εικόνας των ψυχοσεξουαλικών σχέσεων των Αμερικανών. Η εργασία τους, παρά τις επιφυλάξεις ως προς την εγκυρότητα των συμπερασμάτων της, θεωρείται πρωτοποριακή και θεμελιώδης για τη σύγχρονη σ.
Η βιολογική και ιατρική άποψη της σ. εκδηλώνεται προς τρεις κατευθύνσεις: (α) Οι βιολογικές βάσεις του φύλου, ο συνδυασμός των γενετικών και ενδοκρινολογικών μεθόδων έρευνας και η χρησιμοποίηση των μεσόφυλων καταστάσεων (ερμαφροδιτισμός, υπερσεξουαλισμός) επιτρέπουν να κατανοηθεί ότι το βιολογικό φύλο είναι σύνθετο σύστημα, που αριθμεί μια σειρά συστατικών στοιχείων, γενετικών, φυσιολογικών, χημικών κλπ. (β) Η επίδραση των γενετικών ορμονών στον ψυχισμό και στη συμπεριφορά αντρών και γυναικών. (γ) Ο γενετήσιος προσανατολισμός θεωρείται μέρος της γενικότερης αμοιβαίας σχέσης.
Η κοινωνική και ιστορική άποψη της σ. συνδέεται κυρίως με τη μελέτη των ειδικών για κάθε φύλο κοινωνικών λειτουργιών και μορφών δραστηριότητας, ενώ η ψυχολογική πηγάζει από δύο βασικές αρχές: της πολυσύνθετης ανθρώπινης σεξουαλικότητας και της ποικιλίας των γενετήσιων αισθήσεων.
Η σ. συμπληρώνεται ως επιστήμη από τη σεξοπαθολογία. Η σεξοπαθολογία μελετά τις γενετήσιες διαταραχές με σκοπό τη θεραπεία τους. Το αντικείμενο της ερευνάς της είναι βασικά η μελέτη των γενετήσιων παρεκκλίσεων ενώ μελετά και το ψυχολογικό υπόβαθρο των σεξουαλικών εγκλημάτων.
Read 2107 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.