Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 14:28

σεισμολογία

Written by
Rate this item
(0 votes)
σεισμολογία (Γεωλ.-Φυσ.). Κλάδος της γεωφυσικής, που εξετάζει τα σεισμικά φαινόμενα, δηλαδή τους σεισμούς και το σύνολο των εκδηλώσεων που συνδέονται με αυτούς (βλ. λ. σεισμός). Κύριος σκοπός της σ. είναι η έρευνα του τρόπου διάδοσης των σεισμικών κυμάτων που γεννιούνται στην εστία του σεισμού, όπου η απότομη διακοπή της ισορροπίας των δυνάμεων δημιουργεί τον σεισμό· δηλαδή ελαστικά κύματα τα οποία, διαδιδόμενα στο εσωτερικό της Γης και υφιστάμενα ανάκλαση και διάθλαση, σύμφωνα με τους νόμους της οπτικής, φτάνουν τελικά στην επιφάνεια, όπου καταγράφονται από τους σεισμογράφους (βλ. λ.), επάνω σε ειδικό αιθαλωμένο χαρτί (σεισμογράμματα).
Η μελέτη των σεισμών έχει αποσαφηνιστεί πλήρως με τον καθορισμό των φυσικών χαρακτηριστικών τους, δηλαδή με την ταχύτητα των επιμηκών και εγκάρσιων ελαστικών κυμάτων, η οποία, από 5,5 και 3,3 χλμ./δευτ. στην επιφάνεια, αυξάνεται έως 13 και 7 χλμ./δευτ. σε βάθος 2.900 χλμ.· με την εξαφάνιση όμως, στο βάθος αυτό, του εγκάρσιου κύματος, καθώς τέτοια κύματα δεν διαδίδονται μέσα από τα τηγμένα πετρώματα του πυρήνα της Γης, η ταχύτητα του επιμήκους ελαττώνεται απότομα σε 8 χλμ./δευτ., για να αποκτήσει και πάλι απότομα την τιμή των 11 χλμ./δευτ. που διατηρείται περίπου σταθερή από τα 5.000 χλμ. έως το κέντρο της Γης.
Η εξέταση της φύσης του ηπειρωτικού καλύμματος της Γης και της ισορροπίας των τεμαχίων της λιθόσφαιρας (γήινου φλοιού) έχει καταστεί δυνατή με τη μελέτη των σεισμών μέσης ή μεγάλης επικεντρικής απόστασης, ενώ από τους σεισμούς μικρής επικεντρικής απόστασης συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες για την τεκτονική των περιοχών πιο περιορισμένης έκτασης.
Read 807 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.