Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 14:23

Σέβρες

Written by
Rate this item
(0 votes)
Σέβρες (Sèvres). Πόλη (22.534 κάτ. το 1999) της βόρειας Γαλλίας, στον νομό Ο-ντε-Σεν. Η πόλη είναι γνωστή για δύο τελείως διαφορετικούς λόγους: για τις περίφημες πορσελάνες της και την ομώνυμη συνθήκη που υπογράφηκε στην πόλη, η οποία είχε ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον (βλ. λ. Σεβρών, συνθήκη). 
Σε ό,τι αφορά τις πορσελάνες των Σ., η βιομηχανία της πόλης, η οποία για δύο αιώνες ήταν η μεγαλύτερη από τις βιομηχανίες πορσελάνης της Γαλλίας, δημιουργήθηκε από δύο πρώην εργάτες της Σαντιγί, τους αδελφούς Ντιμπουά. Αυτοί ίδρυσαν το 1738 στη Βενσέν ένα μικρό εργοστάσιο που λειτούργησε με εναλλασσόμενες φάσεις έως ότου, το 1753, κατόρθωσαν να πάρουν επιχορήγηση από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ’, οπότε η επιχείρησή τους μετονομάστηκε σε Βασιλική Βιομηχανία Πορσελάνης. Το 1756 η βιομηχανία μεταφέρθηκε στις Σ. όπου, με την καθοδήγηση στελεχών όπως ο γλύπτης Φαλκονέ, παρήγαγε εξαίρετα είδη, προπάντων αγαλματίδια υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας. Η προστασία της μαρκησίας ντε Πομπαντούρ ευνόησε αποφασιστικά τη μετέπειτα ανάπτυξη της βιομηχανίας. Χάρη στην ανακάλυψη νέων χρωμάτων υψηλής αισθητικής (το ρόδινο Πομπαντούρ, το μπλε Μαζαρίνου κ.ά.) και μέσω της επεξεργασίας των μοντέλων των γλυπτών και των σερβίτσιων ρυθμού ροκοκό, οι Σ. καθιερώθηκαν ως το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής πορσελάνης στην Ευρώπη. Από το 1768 οι Σ. άρχισαν επίσης να παράγουν ειδικές πορσελάνες (σκληρής πάστας), γεγονός που συνετέλεσε στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Επί Λουδοβίκου ΙΣΤ’, η βιομηχανία στράφηκε προς το νεοκλασικό στιλ, το οποίο έγινε εμφανέστερο κατά τη ναπολεόντεια περίοδο, όταν διευθυντής της ήταν ο Μπρονιάρ.
Όλο τον 18o αι. και μεγάλο μέρος του 19ου αι. οι Σ. διατήρησαν εξέχουσα θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών βιομηχανιών του είδους. Το πολυτελές διακοσμητικό στιλ τους, ζωηρό και μαζί εκλεπτυσμένο, μιμήθηκαν και οι γερμανικές βιομηχανίες, καθώς και η βιομηχανία της Βιέννης και μερικές φορές και η ιταλική. Η βιομηχανία των Σ. είναι μέχρι σήμερα ιδιαίτερα σημαντική και τα προϊόντα της είναι περιζήτητα από τους συλλέκτες.
Read 1583 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.