Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 14:23

Σεβίλη

Written by
Rate this item
(0 votes)
Σεβίλη (Sevilla). Πόλη (684.633 κάτ. το 2001) της νότιας Ισπανίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας (14.036 τ. χλμ., 1.727.603 κάτ. το 2001) στην Ανδαλουσία. Είναι χτισμένη επί της αριστερής όχθης του Γκουανταλκιβίρ, όπου ο μεγάλος αυτός ποταμός είναι πλωτός για ποντοπόρα πλοία. 
Ο ποταμός χωρίζει την πόλη από το προάστιο Τριάνα, πατρίδα των ταυρομάχων και του φλαμένκο. Η παλιά πόλη με τους στενούς και ελικοειδείς δρόμους, τις αραβικές γειτονιές, τα ασβεστωμένα σπίτια και τα κιγκλιδώματα από κατεργασμένο σίδηρο (Σάντα Κρουθ), με τα τόλντος κρεμασμένα, για να προστατεύουν από τη ζέστη, περικλείεται από τις νέες συνοικίες. 
Η Σ. είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της νότιας Ισπανίας, αξιόλογη βιομηχανική πόλη, πλούσια σε ιστορικές, καλλιτεχνικές και λαϊκές παραδόσεις και, κατά συνέπεια, πολυσύχναστο κέντρο διεθνούς τουρισμού. Η οικονομία της είναι ανεπτυγμένη χάρη στο σημαντικό της λιμάνι, στο οποίο καταλήγουν τα γεωργικά και μεταλλευτικά (μόλυβδος, σίδηρος, υδράργυρος) προϊόντα της ενδοχώρας, αλλά και λόγω των βιομηχανιών της (ειδών διατροφής, χημικών προϊόντων, υφαντουργίας, μεταλλομηχανουργίας και καπνού).
Η Σ. είναι παλιό και μεγάλο καλλιτεχνικό κέντρο, με περίφημο πανεπιστήμιο (1502), διάφορες σχολές, παιδαγωγικές ακαδημίες, μουσεία, όπως το Επαρχιακό Μουσείο στην αρχαία μονή της Μερσέδ, πλούσιο σε σπουδαία καλλιτεχνικά έργα. Μεταξύ των μνημείων της, ξεχωρίζουν ο γοτθικός καθεδρικός ναός (15ος-16ος αι.), ο Χιράλντα, επιβλητικός πύργος του αρχαίου τεμένους, το περίφημο ανάκτορο Αλκαζάρ (14ος αι.), ο Χρυσός Πύργος (Τόρε ντελ Όρο, αραβικό μνημείο του 13ου αι.), το μέγαρο των δουκών της Άλμπα (15ος αι.) και από τους ναούς της ο γοτθικός του Αγίου Λαυρεντίου, του Αγίου Κλήμεντος (17ος αι.) και του Αγίου Γίλου (13ος-14ος αι.). Πολλοί ναοί της πόλης είναι διακοσμημένοι από διάσημους ζωγράφους όπως ο Ελ Γκρέκο, ο Μουρίγιο και ο Θουρμπαράν. Στην πόλη σώζονται επίσης αξιόλογα μνημεία της ρωμαϊκής εποχής, με σημαντικότερο το ρωμαϊκό υδραγωγείο. Μεγάλο αριθμό επισκεπτών προσελκύει το ετήσιο ανοιξιάτικο πανηγύρι της πόλης (Φέρια ντε Αμπρίλ).

Ιστορία. Η πόλη ιδρύθηκε πιθανότατα από Φοίνικες και κατακτήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα το 45 π.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο γνώρισε μεγάλη άνθηση και υπήρξε αγαπημένο θέρετρο των επιφανών Ρωμαίων. Μετά την πτώση του Δυτικού Ρωμαϊκού κράτους (οπότε και ήταν γνωστή με την ονομασία Hispalis), στις αρχές του 5ου αι., την κατέλαβαν οι Βάνδαλοι οι οποίοι την έκαναν πρωτεύουσα του κράτους τους. Το 531 περιήλθε στην κυριαρχία των Βησιγότθων. Το 712, μετά από πολύμηνη σκληρή πολιορκία, την κατέλαβαν οι Μαυριτανοί. Υπό την κυριαρχία τους η πόλη αναπτύχθηκε οικονομικά και καλλιτεχνικά. Η περίοδος της μεγάλης ακμής της ξεκίνησε το 1023 όταν έγινε πρωτεύουσα της δυναστείας των Αβαδιδών, την οποία ακολούθησε η εξίσου λαμπρή περίοδος των συνομοσπονδιών των Αλμοραβιδών και των Αλμοαδών. Το 1248 την κατέλαβαν οι χριστιανοί υπό την ηγεσία του Φερδινάνδου Γ’, ο οποίος εκδίωξε τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της πόλης, εγκαθιστώντας χριστιανούς εποίκους· υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτών που έφυγαν ήταν 300.000-400.000. 
Τη χριστιανική κατάκτηση ακολούθησε μια περίοδος κάμψης. Παρ’ όλα αυτά, η σημαντική θέση που κατείχε για το εμπόριο δεν την άφησε ποτέ να παρακμάσει εντελώς. Η ανακάλυψη της Αμερικής επί Φιλίππου Β’ έδωσε νέα ώθηση στη Σ. καθώς απέκτησε το μονοπώλιο του εμπορίου με τις αποικίες της Αμερικής. Έτσι, κατά τον 17ο αι. γνώρισε καινούργια περίοδο λαμπρότητας. Παρότι η πόλη επηρεάστηκε από την παρακμή του εμπορίου από τον 17ο αι. και μετά, έγινε ίσως το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο της Ισπανίας. Κατά τον 18ο αι. επανέκαμψε κάπως, κυρίως χάρη στις μεγάλες βιοτεχνίες υφαντουργίας, αλλά μια επιδημία κίτρινου πυρετού η οποία λέγεται ότι είχε 30.000 θύματα και η εισβολή των Γάλλων κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων επέφεραν ισχυρότατα πλήγματα στην ευημερία της. Η Ιβηροαμερικανική έκθεση του 1929 αλλά και η ανάπτυξη των βιομηχανιών και του εμπορίου επανέφεραν στην πόλη μεγάλο μέρος της αλλοτινής ευημερίας της.
Read 675 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.