Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 13:47

Σαντιάγο

Written by
Rate this item
(0 votes)
Σαντιάγο (Santiago). Πόλη (4.655.800 κάτ. το 2002) και πρωτεύουσα της Χιλής. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σε μια πεδινή περιοχή στους δυτικούς πρόποδες των Άνδεων, χτισμένη σε υψόμετρο 520 μ. στις όχθες του ποταμού Μαπότσο. Είναι το κέντρο του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, οδικός κόμβος στον Παναμερικανικό αυτοκινητόδρομο, συνδεδεμένος με τα λιμάνια του Ειρηνικού (Βαλπαραΐσο και Σαν Αντόνιο) και διαθέτει το διεθνές αεροδρόμιο Λος Σερίλιος, καθώς και άλλα μικρότερα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τις εσωτερικές πτήσεις. 
Η οικονομία της πόλης στηρίζεται στη βιομηχανία (εξόρυξη μετάλλων, μηχανουργία, τσιμεντοβιομηχανία, χημική βιομηχανία, επεξεργασία τροφίμων, βυρσοδεψία, υποδηματοποιία και κατασκευή ρούχων) και στον τουρισμό· το Σ. είναι επίσης το κέντρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, με το χρηματιστήριο και πολλές μεγάλες τράπεζες, και των διοικητικών υπηρεσιών. Ανάμεσα στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται το αποικιακό Ανάκτορο των Κυβερνητών, ο καθεδρικός ναός (16ος αι.) και πολλές άλλες μπαρόκ εκκλησίες, το Προεδρικό Πάρκο (19ος αι.), το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με μια μεγάλη συλλογή προκολομβιανών ευρημάτων, το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κ.ά. Η ίδια η πόλη, με ορθογώνια δόμηση, μεγάλες λεωφόρους και πολλά δημόσια πάρκα (ένα από αυτά είναι η ακρόπολη του λόφου της Σάντα Λουτσία στο κέντρο της), προσφέρεται για περιήγηση και αναψυχή. Είναι έδρα του Πανεπιστημίου της Χιλής (1738), του Καθολικού Πανεπιστημίου της Χιλής (1888), του Πανεπιστημίου του Σ. (1947) και της στρατιωτικής σχολής Ο’Χίγκινς (1817).

Ιστορία. Ο αρχικός οικισμός ιδρύθηκε το 1541, με την ονομασία Σαντιάγο δε Νουέβα Εστρεμαδούρα (= Σ. των νέων συνόρων), από τον Ισπανό Πέδρο δε Βαλντίβια και δέχτηκε πολλές φορές την επίθεση των αυτοχθόνων Αραουκανών, οι οποίοι προς το τέλος του ίδιου έτους την κατέστρεψαν ύστερα από σφοδρή μάχη. Ανοικοδομήθηκε όμως και αναπτύχθηκε βαθμιαία, παρά τις ζημιές από τους σεισμούς (κυρίως του 1647) και τις προσχώσεις του Μαπότσο, στον οποίο πλέον έχουν κατασκευαστεί διώρυγες. Μετά την ήττα των βασιλικών στο Τσακαμπούκο (Φεβρουάριος 1817), κατελήφθη από τις επαναστατικές δυνάμεις του Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν και τον επόμενο χρόνο ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της χώρας. Το 1923 συνήλθε στην πόλη η πέμπτη Παναμερικανική διάσκεψη κορυφής.
Read 224 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.