Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 12:43

Ρωμανός

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ρωμανός. Όνομα αγίων της Ανατ. Ορθόδοξης Εκκλησίας.

  1. Διάκονος στην Καισάρεια της Παλαιστίνης. Μαρτύρησε στην Αντιόχεια με απαγχονισμό την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305). Κάποιοι μελετητές τον ταυτίζουν με τον ομώνυμο άγιο (2.). Η μνήμη του τιμάται στις 18 Νοεμβρίου.
  2. Μαρτύρησε στην Αντιόχεια την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284-305) μαζί με ένα νήπιο, επειδή τόλμησε να κηρύξει τον χριστιανισμό σε έναν ειδωλολατρικό ναό. Κάποιοι μελετητές τον ταυτίζουν με τον ομώνυμο άγιο (1.). Η μνήμη του τιμάται στις 18 Νοεμβρίου.
  3. Μαρτύρησε με σπαθί. Η μνήμη του τιμάται στις 16 Μαρτίου.
  4. Μαρτύρησε με σπαθί στη Νικομήδεια μαζί με τους αγίους Τελέτιο και Χριστίνα. Η μνήμη τους τιμάται στις 30 Μαΐου.
  5. Καταγόταν από την Κιλικία και ασκήτεψε σε ένα κελί, που κατασκεύασε κοντά στην Αντιόχεια. Η μνήμη του τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου.
  6. Βυζαντινός υμνογράφος. Η μνήμη του τιμάται την 1η Οκτωβρίου. Βλ. λ. Ρωμανός ο Μελωδός.
  7. Καταγόταν από το Καρπενήσι. Συνελήφθη και βασανίστηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά απελευθερώθηκε και έγινε μοναχός στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους. Αργότερα, όμως, πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να κηρύξει τον χριστιανισμό, όπου συνελήφθη, βασανίστηκε και μαρτύρησε με αποκεφαλισμό το 1694. Η μνήμη του τιμάται στις 5 Ιανουαρίου.
  8. Ιερομόναχος. Καταγόταν από τη Λακωνία, αλλά ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκτελέστηκε το 1695 από τους Τούρκους, εξαιτίας της άρνησής του να αλλαξοπιστήσει. Η μνήμη του τιμάται στις 6 Ιανουαρίου.
Read 291 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.