Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 12:42

Ρωμαίος, Κωνσταντίνος

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ρωμαίος, Κωνσταντίνος (Βούρβουρα Αρκαδίας 1874 – Αθήνα 1966). Αρχαιολόγος, πανεπιστημιακός και ακαδημαϊκός. Σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε για τέσσερα χρόνια (1897-1901) ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προτού φύγει για τη Γερμανία, όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές αρχαιολογίας στα πανεπιστήμια του Μονάχου, του Βερολίνου και της Βόνης (1901-4). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε να διδάσκει έως το 1909, οπότε προσελήφθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και υπηρέτησε ως έφορος αρχαιοτήτων σε διάφορες περιφέρειες (1909-28). Από το 1925 έως το 1928 διετέλεσε έφορος αρχαιοτήτων στη Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ενώ το 1928 εξελέγη καθηγητής στην έδρα της ιστορίας της αρχαίας τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε έως το 1940.
Παράλληλα πραγματοποίησε ανασκαφές στην Τεγέα, όπου συνέχισε τις έρευνες στην περιοχή του ναού της Αλέας Αθηνάς και αποκάλυψε τους αρχαϊκούς ναούς της Άρτεμης και της Δήμητρας, στο Παλλάντιον της Αρκαδίας, όπου έφερε στο φως τους αρχαϊκούς ναούς του Ποσειδώνα και της Αθηνάς, στην Κέρκυρα, όπου αρχικά επόπτευσε και αργότερα συνέχισε τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, στον Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας, όπου αποκάλυψε μαυσωλείο του 2ου αι. μ.Χ., στη Βεργίνα, στην Αττική κ.α.
Τις παρατηρήσεις και τις ανακαλύψεις του από τις ανασκαφές ανακοίνωσε με δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, ενώ εξέδωσε και τα έργα: Ευρήματα της ανασκαφής του άντρου της Πάρνηθας, Αι κόραι της Αιτωλίας, Ο έφηβος του Μαραθώνος, Αρχαίον ιερόν κατά τον Ταξιάρχην της Αιτωλίας κ.ά. Το 1945 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος το 1956, ενώ ήταν και τακτικό μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών. Για τις επιστημονικές εργασίες του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Επιγραφών του Παρισιού.
Read 268 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.