Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 02:39

Ριντ, Τζον

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ριντ, Τζον (John Reed, Πόρτλαντ 1887 – Μόσχα 1920). Αμερικανός δημοσιογράφος, πολιτικός και λογοτέχνης. Γόνος εύπορης οικογένειας, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όπου συνδέθηκε για πρώτη φορά με το σοσιαλιστικό κίνημα. Μετά την αποφοίτησή του ταξίδεψε στην Αγγλία και στην Ισπανία και επιστρέφοντας στις ΗΠΑ ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1910, ως ανταποκριτής του Metropolitan Magazine και του New York World, κάλυψε τα γεγονότα του μεξικανικού εμφυλίου πολέμου, περνώντας τέσσερις μήνες με τον Πάντσο Βίλα και τα στρατεύματά του. Τις εμπειρίες του συγκέντρωσε λίγα χρόνια αργότερα στο βιβλίο Το επαναστατημένο Μεξικό (1914), στο οποίο υποστήριξε τον επαναστατικό αγώνα του μεξικανικού λαού και καυτηρίασε την ανάμειξη των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής. Παράλληλα, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τα σοσιαλιστικά έντυπα The Masses και New Review και τάχθηκε με δημοσιεύματά του υπέρ απεργιών σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η απεργία των ανθρακωρύχων στο Κολοράντο το 1914.
Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου πήγε στην Ευρώπη ως ανταποκριτής του Metropolitan Magazine, για λογαριασμό του οποίου κάλυπτε τα πολεμικά γεγονότα σε διάφορα μέτωπα. Μάλιστα, το 1916 δημοσίευσε το βιβλίο Ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη, στο οποίο περιέγραφε τα τεκταινόμενα στη Γερμανία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και στη Ρωσία και αποκάλυπτε τον ληστρικό χαρακτήρα της σύρραξης. Επέστρεψε στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης νεφρού και το 1917 –παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε– ταξίδεψε στη Ρωσία για να καλύψει από κοντά την Οκτωβριανή επανάσταση για λογαριασμό του περιοδικού The Masses. Παράλληλα συνδέθηκε με τους μπολσεβίκους και ανέπτυξε προσωπική φιλία με τον Λένιν.
Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ το 1918, ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα Κομουνιστής της Νέας Υόρκης και προσχώρησε στο Αμερικανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Όμως, κατά τη συνδιάσκεψη της Νέας Υόρκης, το 1919, πρωτοστάτησε στη σύγκρουση που κατέληξε στη διάσπαση του κόμματος και στη συνέχεια αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του νεοσύστατου Αμερικανικού Κομουνιστικού Εργατικού Κόμματος. Τον ίδιο χρόνο κυκλοφόρησε το βιβλίο του Οι δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, το οποίο περιέχει στοιχεία και δημοσιολογικά σχόλια για την Οκτωβριανή επανάσταση, ενώ το προλόγισε ο ίδιος ο Λένιν. Λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε στη Ρωσία, όπου εξελέγη μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Κομιντέρν. Σε ένα ταξίδι του, όμως, στο Μπακού προσβλήθηκε από τύφο και πέθανε λίγο μετά την επιστροφή του στη Μόσχα. Ενταφιάστηκε μαζί με άλλους ήρωες της Οκτωβριανής επανάστασης δίπλα στο τείχος του Κρεμλίνου.
Η μεγάλη του δημοτικότητα ως ριζοσπαστικού ηγέτη οδήγησε στην ίδρυση σε διάφορες αμερικανικές πόλεις αριστερών πολιτικών οργανώσεων που έφεραν το όνομά του (John Reed Club), ενώ η ζωή του ήταν το αντικείμενο της ταινίας Reds (1981) του Γουόρεν Μπίτι, η οποία κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ. Παράλληλα με τη δημοσιογραφική και πολιτική του δραστηριότητα ο Ρ. έγραφε και ποίηση και μεταξύ άλλων είχε δημοσιεύσει την ποιητική συλλογή Σανγκάρ (1913). Τα ποιητικά του άπαντα κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του το 1973 με τον τίτλο Η συνολική ποίηση του Τζον Ριντ.
Read 242 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.