Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 01:55

πύθων

Written by
Rate this item
(0 votes)
πύθων (Python). Γένος μη ιοβόλων φιδιών της οικογένειας των βοϊδών, καθώς επίσης κοινή ονομασία διαφόρων άλλων μελών της οικογένειας. Τα φίδια αυτά, τα οποία στερούνται όλα ιοβόλων αδένων, έχουν μήκος που ποικίλλει από λίγες δεκάδες εκατοστά έως περίπου τα 10 μ. Τα μεγαλύτερα είδη τρέφονται γενικά με πτηνά και θηλαστικά μέσων διαστάσεων. Αρχικά τυλίγονται γύρω από τη λεία τους την οποία σφίγγουν δυνατά μέχρι να πεθάνει από ασφυξία· στη συνέχεια την καταπίνουν ολόκληρη διαστέλλοντας πολύ το στόμα και τον φάρυγγά τους. Χρειάζονται αρκετές ημέρες για την πλήρη πέψη του θύματός τους. Οι π. αναπαράγονται με αβγά τα οποία, συνήθως, επωάζουν επί 60-80 ημέρες· κατά την περίοδο αυτή τα θηλυκά δεν τρέφονται και η θερμοκρασία του σώματος τους διατηρείται κατά ορισμένους βαθμούς μεγαλύτερη από αυτή του περιβάλλοντος με συνεχείς μυϊκούς σπασμούς. Ο αριθμός των αβγών ποικίλλει από οκτώ έως πάνω από εκατό· όταν εκκολάπτονται τα μικρά, το μήκος τους, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τα είδη, μπορεί να ξεπερνά το 0,5 μ.
Οι π., όπως και οι βόες, έχουν ορισμένα πρωτόγονα ανατομικά χαρακτηριστικά, όπως είναι οι δύο πνεύμονες και τα σκελετικά υπολείμματα των κάτω άκρων. Γι’ αυτόν τον λόγο συχνά οι π. συγχέονται με τους βόες, από τους οποίους όμως διαφοροποιούνται λόγω της παρουσίας δοντιών σε ένα μικρό οστό που βρίσκεται κεντρικά στο πρόσθιο μέρος της άνω γνάθου. Επίσης, οι βόες είναι ωοζωοτόκα ερπετά.
Στην οικογένεια των βοϊδών περιλαμβάνονται 7 γένη, στα οποία ανήκουν συνολικά 31 είδη, 8 από τα οποία στο γένος Python. Οι π. ζουν στα πυκνά τροπικά δάση και είναι διαδεδομένοι κυρίως στην νοτιοανατολική Ασία, στην Αυστραλία και στην Αφρική. Μερικά είδη είναι πολύ καλοί αναρριχητές και ζουν πάνω στα δέντρα. 
Μεγαλύτερο σε μέγεθος είναι το είδος Python reticulatus, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 9 μ. και να ζυγίζει περίπου 120 κιλά. Η ονομασία του οφείλεται σε ένα είδος πολύπλοκου γεωμετρικού σχεδίου διαφόρων χρωμάτων, το οποίο μερικές φορές σχηματίζεται στη ράχη του. Ζει κυρίως στις υγρές ζούγκλες της Μυανμάρ, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία κ.α. Μεγάλες διαστάσεις έχει επίσης το είδος Python molurus, το οποίο είναι διαδεδομένο στη νότια Ινδία και Κίνα, στη Σρι Λάνκα, στη Μαλάκα και στην Ιάβα· έχει μέσο μήκος 4 μ., αλλά μερικές φορές μπορεί να φτάσει τα 7 μ. Τα θηλυκά γεννούν 20-60 αβγά, από τα οποία εκκολάπτονται μικρά μήκους 45-60 εκ. Στις περιοχές νότια της Σαχάρας συναντάται το είδος Python sebae, το μεγαλύτερο των αφρικανικών φιδιών, το μήκος του οποίου μπορεί μερικές φορές να ξεπεράσει τα 7 μ. Κυνηγά τη λεία του κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ κατά την ημέρα κοιμάται στα πυκνά φυλλώματα. Είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς στην ασιτία π., καθώς μπορεί να ζήσει σχεδόν για έναν χρόνο χωρίς να τραφεί. Στην Αφρική ζει επίσης το είδος Python regius, με μέσο μήκος 2 μ.· έχει εντυπωσιακή εμφάνιση δέρματος εξαιτίας του χρωματισμού των κηλίδων και της κομψότητας των σχεδίων του. Τέλος, ο σπουδαιότερος π. της Αυστραλίας και της Νέας Γουινέας είναι το είδος Python spilotes, με αρκετά υποείδη, ο χρωματισμός των οποίων είναι συνήθως διαφορετικός από το ένα άτομο στο άλλο. Το μήκος τους σπάνια ξεπερνά τα 4 μ.
Read 672 times

More in this category: « Πύθος Πύθων »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.