Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 01:53

πυροκατεχίνη

Written by
Rate this item
(0 votes)
πυροκατεχίνη (Χημ.). Ένα από τα τρία ισομερή της κυκλικής, αρωματικής, οργανικής ένωσης διυδροξυ-βενζόλιο ή διφαινόλη [C6H4(OH)2]. Πρόκειται για το ορθο-διυδροξυ-βενζόλιο, με συντακτικό τύπο: 
Τα άλλα δύο ισομερή είναι η ρεσορκίνη (μετα-διυδροξυ-βενζόλιο) και η υδροκινόνη (παρα-διυδροξυ-βενζόλιο). Ανακαλύφθηκε το 1839 κατά την ξηρά απόσταξη της κατεχίνης και παρασκευάζεται βιομηχανικά με αλκαλική τήξη της ορθο-χλωροφαινόλης ή του φαινολοδισουλφονικού οξέος. 
Η π. έχει τη μορφή λαμπερών κρυστάλλων, διαλυτών στο νερό. Τα αλκαλικά διαλύματά της αλλοιώνονται στον αέρα και το χρώμα τους μεταβάλλεται προς το πράσινο και διαδοχικά προς το φαιό. Δίνει εύκολα αντιδράσεις οξειδοαναγωγής και γι’ αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή φωτογραφικών υλικών. Είναι ένα ενδιαφέρον ενδιάμεσο προϊόν στη φαρμακευτική βιομηχανία και στη βιομηχανία χρωμάτων· ο μονομεθυλικός αιθέρας της είναι η γουαγιακόλη, η οποία χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό των αναπνευστικών οδών και ως πρώτη ύλη για τη σύνθεση της βανιλίνης.
Τα αλλυλικά παράγωγα της π. στη θέση 5 είναι η ευγενόλη και η ισοευγενόλη, κύρια δραστικά των αιθέριων ελαίων που εξάγονται από το γαρίφαλο και το μοσχοκάρυδο και χρησιμοποιούνται ως αρώματα σε βιομηχανική κλίμακα.
Read 483 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.