Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 01:52

πυρκαγιά

Written by
Rate this item
(0 votes)
πυρκαγιά. Φαινόμενο καύσης περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένο, το οποίο προκαλεί ζημιές σε κτίρια, αποθήκες υλικών, δάση, μεταφορικά μέσα κλπ. Σε όλες τις περιπτώσεις, η καύσιμη ύλη που τροφοδοτεί την π. είναι το οξυγόνο της ατμόσφαιρας. Η π. μπορεί να προκληθεί από αμέλεια ή απροσεξία, από βλάβες των εγκαταστάσεων, από δόλο, από τυχαία αίτια (όπως ο κεραυνός) και από αυτανάφλεξη, δηλαδή από το φαινόμενο οξείδωσης που μπορεί να εκδηλωθεί για παράδειγμα σε σωρούς χόρτων, σε αποθήκες ελαιούχων ουσιών και στους γαιάνθρακες.
Π. που προκάλεσαν καταστροφές σε μεγάλους οικισμούς σημειώθηκαν συχνά τις τελευταίες δύο χιλιετίες εξαιτίας της μεγάλης χρήσης του ξύλου στην κατασκευή κατοικιών, της πυκνότητας των οικισμών και της ανεπάρκειας των μέσων για την καταπολέμηση της φωτιάς. Από τις πολλές π., στην αρχαία Ρώμη έμειναν στην ιστορία οι δύο μεγάλες, του 64 και του 192, που έγιναν την εποχή των αυτοκρατόρων Νέρωνα και Κόμμοδου. Η Βενετία καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος της το 1106, το Λονδίνο, που είχε ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές από π. το 798 και το 982, υπέστη νέα, μεγαλύτερη, το 1666, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως great fire (μεγάλη π.). Πασίγνωστη είναι η π. που έβαλαν οι Ρώσοι στη Μόσχα το 1812 για να εμποδίσουν τον στρατό του Ναπολέοντα να εγκατασταθεί εκεί. Το 1871 μια π. προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές στο Σικάγο ώστε χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να ανοικοδομηθεί η πόλη, ενώ το 1906 το Σαν Φρανσίσκο καταστράφηκε από π. την οποία προκάλεσε τρομερός σεισμός που συγκλόνισε την πόλη. Αναφέρονται συνήθως μόνο οι πλέον γνωστές π., αλλά ο κατάλογος ανάλογων καταστροφών είναι πλουσιότατος σε ονόματα πόλεων και χρονολογίες: για παράδειγμα, τον 18ο αι., σε διάστημα μικρότερο από σαράντα χρόνια, η Κωνσταντινούπολη έζησε τέσσερις σοβαρότατες π., ενώ το Παρίσι υπέστη σοβαρές καταστροφές από π. το 1871 και το 1897.

Μέσα για την κατάσβεση. Ενώ άλλοτε χρησιμοποιούσαν σχεδόν μόνο το νερό –που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ελάχιστα αποτελεσματικό, ιδιαίτερα όταν δεν εκτοξεύεται με μεγάλη πίεση ή ψεκασμό– αργότερα χρησιμοποιήθηκαν διάφορα συστήματα και υλικά, προσαρμοσμένα στη φύση των καιόμενων υλών. Για παράδειγμα, το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα εύφλεκτα ρευστά, που είναι ελαφρύτερα από αυτό, ούτε στις περιπτώσεις όπου θα μπορούσαν να σημειωθούν βραχυκυκλώματα στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούνται φορητοί ή κεντρικοί με μόνιμη σωλήνωση πυροσβεστήρες αφρού, ενώ στη δεύτερη χρησιμοποιούνται πυροσβεστήρες με τετραχλωρίδιο του άνθρακα, που είναι μονωτικό. Όταν πρέπει να δημιουργηθεί αδρανής ατμόσφαιρα, εκτός από τους πυροσβεστήρες με το τετραχλωρίδιο, χρησιμοποιούνται και άλλοι με ανθρακικό ανυδρίτη. Στην περίπτωση δασών και μεγάλων φυτειών, παρεμποδίζεται η επέκταση της π. με το κόψιμο των γύρω δέντρων σε πλατιά ζώνη, σύμφωνα με την κατεύθυνση του ανέμου. Σημαντική τις τελευταίες δεκαετίες είναι η συμβολή των εναέριων οχημάτων (πυροσβεστικά αεροπλάνα) για την κατάσβεση π. σε μεγάλες ακατοίκητες εκτάσεις. Βλ. λ. Πυροσβεστικό Σώμα.Στιγμιότυπο από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, σε προάστιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία· με ειδικές αντλίες, η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας προσπάθησε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά (φωτ. ΑΠΕ).
Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών χρησιμοποιούνται ειδικά πυροσβεστικά οχήματα· στη φωτογραφία διακρίνονται: 1. σειρήνα· 2. πτυσσόμενη σκάλα· 3. πλατφόρμα· 4. αποθηκευτικός χώρος· 5. διπλός τροχός.

Read 323 times

More in this category: « Πυρί πυροβόλο »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.