Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 01:50

Πύργος

Written by
Rate this item
(0 votes)
Πύργος. Πόλη (23.274 κάτ.) και πρωτεύουσα του νομού Ηλείας, καθώς και του ομώνυμου δήμου. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού, στην πεδιάδα, χτισμένη σε υψόμετρο 15 μ. Είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο μιας πλούσιας αγροτικής περιοχής, ιδιότητα η οποία καθορίζει και τη μορφή της οικονομίας του, η οποία στηρίζεται στο εμπόριο και στην επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων.

Ιστορία. Η πόλη άρχισε να δημιουργείται ως οικισμός γύρω από έναν πύργο –στον οποίο οφείλει και την ονομασία της– και εμφανίστηκε στα τέλη του 17ου αι., για να ακολουθήσει τις ιστορικές τύχες της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Ηλείας. Είναι χτισμένη πιθανότατα στη θέση της αρχαίας πόλης Δυσπόντιον (βλ. λ.). 
Κατά την τουρκοκρατία, στην πόλη δεν κατοικούσαν Τούρκοι. Αξιόλογοι οπλαρχηγοί της υπήρξαν οι Πέτρος Μήτσος, Διονύσιος Αυγερινός, Ιωάννης Διάκος και Αναγνώστης Παπασταθόπουλος. Στις 26 Μαρτίου 1821 κήρυξε εκεί την Επανάσταση ο Χαράλαμπος Βιλαέτης. Στις 3 Απριλίου 1821 Αλβανοί Λαλαίοι πραγματοποίησαν επιδρομή εναντίον του Π., όπου ήταν οχυρωμένοι 250 Έλληνες· δεν κατόρθωσαν, ωστόσο, να κυριεύσουν την πόλη, αλλά έκαψαν τα σπίτια και αποχώρησαν έπειτα από οκτάωρη σύγκρουση. 
Στον Π. έχουν γεννηθεί, μεταξύ άλλων, ο πολιτικός Ανδρέας Αυγερινός, ο γελοιογράφος και δημοσιογράφος Θέμος Άννινος, ο ιστορικός, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Διονύσιος Κόκκινος, ο πολιτικός Στέφανος Στεφανόπουλος, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γεώργιος Ζώρας και ο λογοτέχνης Τάκης Δόξας.
Read 328 times

More in this category: « πύργος Πύργος »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.