Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 01:29

Προσαλέντης

Written by
Rate this item
(0 votes)
Προσαλέντης. Επώνυμο ιστορικής οικογένειας ευγενών της Κέρκυρας, οι οποίοι κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά την Άλωση (1453). Πολλά μέλη της οικογένειας διακρίθηκαν στις επιστήμες και στις τέχνες, από τον 17ο έως και τις αρχές του 20ού αι. 
Από αυτούς που έδρασαν κατά τον 17ο αι., ο Θεόδωρος (1664 – 1736) διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου της Κέρκυρας και διοικητής του νησιού κατά την τουρκική πολιορκία του 1716, ενώ ο λόγιος Φραγκίσκος (1679 – 1728) υπήρξε φημισμένος ιεροκήρυκας. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Οξφόρδη. Όταν επέστρεψε στην Κέρκυρα έγινε μοναχός και το 1708 χειροτονήθηκε ιερέας και μετονομάστηκε Φιλόθεος. Ο Π. κήρυξε σε όλα τα Επτάνησα. Τα κηρύγματά του, συνολικά 21, συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε τόμο. Συνέθεσε επίσης διάφορα επιγράμματα και μεταγλώττισε το Ευαγγέλιο στη δημοτική.
Ωστόσο, τα γνωστότερα μέλη της οικογένειας είναι οι καλλιτέχνες (ζωγράφοι και γλύπτες) που αναδείχθηκαν κατά τον 19ο αι. Βλ. λ. Προσαλέντη, Ελένη· Προσαλέντης, Αιμίλιος· Προσαλέντης, Παύλος (Γλύπτης)· Προσαλέντης, Παύλος (Ζωγράφος)· Προσαλέντης, Σπυρίδων.
Read 538 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.