Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 20:00

πολωνική γλώσσα

Written by
Rate this item
(0 votes)
πολωνική γλώσσα (Γλωσσ.). Γλώσσα του σλαβικού κλάδου της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας. Ανήκει στη δυτική ομάδα των σλαβικών γλωσσών και ομιλείται από περίπου 43 εκατ. άτομα. Στο περιβάλλον της ομάδας αυτής, η π. –μαζί με μερικές μικρότερες γλώσσες, όπως η σλοβακική, η κασουβική και η πολαβική (που εξέλειψε τον 18ο αι.) με τις οποίες είχε εμφανή κοινά χαρακτηριστικά– αποτελεί μια γλωσσολογική ενότητα πιο περιορισμένη, που ονομάζεται λεχιτική ομάδα. Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της π. είναι η σταθερότητα του τονισμού της λέξης, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, στην παραλήγουσα (στην πρωτοσλαβική δεν είχε ιδιαίτερη θέση), η διατήρηση των έρρινων φωνηέντων της πρωτοσλαβικής (που απορρινοποιήθηκαν σε όλες τις σλαβικές γλώσσες, εκτός από την παλαιοσλαβική και τις λεχιτικές) και η αποβολή των θεμάτων της πρωτοσλαβικής er, le, or, ol, in, re, le, ro, lo. 
Η π. δεν παρουσιάζει διαλεκτικές ποικιλίες ισχυρά εξατομικευμένες. Ξεχωρίζουν όμως οι ακόλουθες ομάδες: (α) διάλεκτοι της Μεγάλης Πολωνίας (Βιελκοπόλσκα) με κέντρο το Πόζναν και διάλεκτοι της Κουιαβίας με κέντρα την Ινοβρότσλαβ και τη Βλοτσλάβεκ· (β) διάλεκτοι της Μικρής Πολωνίας (Μαλπόλσκα) με κέντρο την Κρακοβία· (γ) διάλεκτοι της πολωνικής Σιλεσίας με κέντρο το Κατοβίτσε· (δ) διάλεκτοι της Μαζοβίας (Μαζοβέσε) με κέντρο τη Βαρσοβία. Μερικοί μελετητές συμπεριλαμβάνουν στις πολωνικές διαλέκτους και την κασουβική (η οποία ομιλείται στην περιοχή της Βαλτικής), αν και η τελευταία αυτή έχει αρκετά έκδηλα δικά της χαρακτηριστικά. Οι πολωνικές διάλεκτοι διακρίνονται σε μαζοβίζουσες (με χαρακτηριστικά της Μαζοβίας) και μη μαζοβίζουσες διαλέκτους. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν οι διάλεκτοι της Μαζοβίας, της Μικρής Πολωνίας και μερικές διάλεκτοι της Σιλεσίας.
Η π. γράφεται με λατινικούς χαρακτήρες, αλλά με διάφορα διακριτικά και συνδυασμούς διακριτικών, που καθιστούν τη γραφή της αρκετά περίπλοκη.
Read 316 times

More in this category: « Πολωνία πολώνιο »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.