Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 18:52

Ρεμούνδος, Γεώργιος

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ρεμούνδος, Γεώργιος (Αθήνα 1878 – Μεσόγειος θάλασσα 1928). Μαθηματικός. Μετά την αποφοίτησή του από το Βαρβάκειο Λύκειο, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ’ όπου πήρε το πτυχίο του με άριστα το 1900. Πέτυχε στον κρατικό διαγωνισμό υποτροφιών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι στην École Normale Supérieure. Φοίτησε, επίσης, στη Faculté des sciences και είχε καθηγητές, μεταξύ άλλων, τους διάσημους μαθηματικούς Ζιλ Ανρί Πουανκαρέ, Εμίλ Πικάρ και Πολ Πενλεβέ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία πραγματοποίησε τις πρώτες του μελέτες σχετικά με τη θεωρία των συναρτήσεων, αναγορεύτηκε διδάκτωρ και του προτάθηκε να διεκδικήσει εκεί πανεπιστημιακή έδρα. Προτίμησε, όμως, να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου διορίστηκε καθηγητής στο Βαρβάκειο.
Το 1904 αναγορεύτηκε υφηγητής και το 1912 τακτικός καθηγητής της ανώτερης μαθηματικής ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1916 έγινε καθηγητής και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ δίδαξε και στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διάφορα διεθνή συνέδρια, πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της Διεθνούς Επιστημονικής Συνεργασίας και απεσταλμένος στην Κοινωνία των Εθνών, από συνεδρίαση της οποίας στη Γαλλία επέστρεφε στην Ελλάδα, όταν πέθανε ξαφνικά εν πλω επί του ατμόπλοιου Φρίντων.
Ο Ρ. έγραψε περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες, οι οποίες αναφέρονται κυρίως στη μαθηματική ανάλυση και ιδιαίτερα στη θεωρία των συναρτήσεων και των διαφορικών εξισώσεων. Το επιστημονικό έργο του υπήρξε πρωτότυπο και ερευνητικό· θεμελίωσε πρώτος τη θεωρία των αλγεβροειδών συναρτήσεων και διατύπωσε το γνωστό στη διεθνή επιστήμη θεώρημα περί της πυκνότητας των μηδενιζουσών τιμών. Οι εργασίες του τιμήθηκαν διεθνώς και αναφέρονται ως θεμελιώδεις σε συγγράμματα διαπρεπών επιστημόνων.
Read 426 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.