Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 01:19

Παγκόσμιος Ιστός

Written by
Rate this item
(0 votes)
Παγκόσμιος Ιστός (αγγλ. World Wide Web, συντομ. WWW ή Web). Η δημοφιλέστερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη υπηρεσία του Ίντερνετ. Η δυνατότητα εύκολης αναζήτησης και ανταλλαγής πληροφοριών μέσω της χρήσης του είναι η κύρια αιτία για τη γρήγορη διάδοσή του στους χρήστες του Διαδικτύου. Επιχειρήσεις, σχολεία, πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή ακόμα και απλοί ιδιώτες προβάλλουν μέσω του Web τις δραστηριότητες και τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο. Το Web αναμένεται να αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες αγορές του μέλλοντος, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και οικονομικό στην πρόσβαση. Η χρήση του Web, που είναι διαθέσιμο σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι εξαιρετικά απλή καθώς κάποιος μπορεί εύκολα να πλοηγηθεί στο περιεχόμενό του μέσω του προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή του. 
Το Web δημιουργήθηκε το 1989 στο εργαστήριο σωματιδιακής φυσικής CERN στην Ελβετία. Οι επιστήμονες του εργαστηρίου ανέπτυξαν το Web προκειμένου να επικοινωνούν εύκολα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποίησαν την τεχνική hypertext (υπερκείμενο), η οποία έχει τη δυνατότητα να συνδέει πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες σε διαφορετικούς υπολογιστές και με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Ουσιαστικό ρόλο στην πλοήγηση στο Web διαδραματίζουν οι υπερσύνδεσμοι (hyperlinks), λέξεις ή φράσεις οι οποίες λειτουργούν ως σύνδεσμοι με άλλες σελίδες (Web pages). Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιώντας το ποντίκι του υπολογιστή επιλέξουμε έναν τέτοιο υπερσύνδεσμο (λέξη ή φράση ή διεύθυνση Ίντερνετ), εμφανίζεται στην οθόνη ένα άλλο κείμενο, που ανήκει στη βάση δεδομένων ενός άλλου υπολογιστή με τον οποίο έχουμε συνδεθεί. Το κείμενο που έχει εμφανιστεί στην οθόνη είναι πιθανόν να περιέχει άλλους συνδέσμους που οδηγούν σε άλλα κείμενα, κ.ο.κ. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η μετάβαση από το ένα κείμενο στο άλλο ακολουθώντας κάθε φορά τους συνδέσμους. Το πρώτο πρόγραμμα για τον WWW εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1991, ενώ τον Φεβρουάριο του 1993 το ΝCSΑ (National Center for Supercomputing Applications του αμερικανικού πανεπιστημίου του Ιλινόις) εξέδωσε το Μosaic, έναν browser (πρόγραμμα πλοήγησης που υποστηρίζεται από γραφικά). Μέσα σε λίγα χρόνια το Web εξελίχθηκε σε ένα διεθνές δίκτυο που αξιοποιείται από εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο και αποτελείται από χιλιάδες κόμβους (servers).
Το Web είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφενός γιατί βασίζεται σε περιβάλλον γραφικών, και αφετέρου γιατί η σύνδεση με αυτό γίνεται μέσω του απλού τηλεφωνικού δικτύου. Παλαιότερα, ο χρήστης έπρεπε να γνωρίζει και να πληκτρολογεί πολύπλοκες εντολές προκειμένου να συνδεθεί, να μεταφέρει δεδομένα ή να διαβάσει αρχεία. Σήμερα, όμως, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί απλά και εξελιγμένα browsers (προγράμματα πλοήγησης), όπως το Internet Explorer, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει ιδιαίτερες εντολές και πρωτόκολλα καθώς ο browser διεκπεραιώνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Το Web προσέφερε στο Ίντερνετ περίπου ό,τι προσέφεραν τα Windows της Μicrosoft στους προσωπικούς υπολογιστές. Μέσω ενός πλήκτρου ή του ποντικιού επιτυγχάνεται η σύνδεση με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή και η μεταφορά αρχείων μέσω κατάλληλων προγραμμάτων, όπως του FΤΡ, του Gopher ή του ΗΤΤΡ (το φυσικό πρωτόκολλο του Web). Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Web είναι αρχιτεκτονικής client-server.
Για τη σύνδεση με το Web απαιτείται μια συσκευή μόντεμ και μια απλή τηλεφωνική γραμμή, ενώ το Serial Line Ιnternet Ρrotocol και το Ρoint-to-Ρoint Ρrotocol (SLIP και PPP) είναι τα πλέον συνηθισμένα πρωτόκολλα σύνδεσης μέσω τηλεφωνικού δικτύου τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πλήρη σύνδεση με το Ίντερνετ χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση μισθωμένης τηλεφωνικής γραμμής. Κάθε SLΙΡ ή ΡΡΡ χρήστης έχει μια στατική ή δυναμική διεύθυνση ΙΡ (Internet Protocol) η οποία χρησιμοποιείται για την αποστολή ή λήψη δεδομένων απευθείας στο Ίντερνετ. Το πρωτόκολλο που κυρίως χρησιμοποιείται στο Ίντερνετ είναι το Τransmission Control Ρrotocol/Ιnternet Ρrotocol (TCP/IP), ένα ανοιχτό επικοινωνιακό πρωτόκολλο, καθώς υποστηρίζει διαφορετικούς τύπους ηλεκτρονικών υπολογιστών, και το οποίο καθορίζει τους κανόνες της επικοινωνίας. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι χρήστες SLΙΡ και ΡΡΡ έχουν πλήρη σύνδεση με το Ίντερνετ, δηλαδή σύνδεση με έναν server στο Ίντερνετ για υπηρεσίες FΤΡ, Gopher, Τelnet και Web. Για την αποτελεσματική λειτουργία των SLΙΡ και ΡΡΡ συνδέσεων απαιτούνται γρήγορα μόντεμ. Σήμερα διατίθενται μόντεμ με ταχύτητες μετάδοσης πάνω από 56.000 χαρακτήρες το δευτερόλεπτο (bps) που επιτυγχάνουν γρήγορες και αποτελεσματικές συνδέσεις με το Web. Τα σύγχρονα μόντεμ διαθέτουν εσωτερικούς αλγόριθμους συμπίεσης δεδομένων (data compression), που σε συνδυασμό με το CSLΙΡ πρωτόκολλο (compressed SLIP) αυξάνουν περισσότερο την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, ενώ τα πλέον διαδεδομένα λειτουργικά συστήματα έχουν ενσωματωμένα πακέτα προγραμμάτων για την πρόσβαση στο Web.
Read 356 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.