Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 15:05

μυωξός

Written by
Rate this item
(0 votes)
μυωξός (Myoxus). Γένος τρωκτικών θηλαστικών της οικογένειας των μυωξιδών (myoxidae), με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Myoxus glis. Σε άλλα ταξινομικά συστήματα η οικογένεια αναφέρεται με την επιστημονική ονομασία γκλιρίδες (gliridae) και το γένος μετονομάζεται σε Glis (είδος Glis glis). Γενικά, με την ονομασία μ. είναι κοινώς γνωστά όλα τα είδη (περίπου 26) της οικογένειας των μυοξιδών ή γκλιριδών. Πρόκειται για νυκτόβια, δενδρόβια τρωκτικά, μικρού μέχρι μεσαίου μεγέθους, τα οποία μοιάζουν γενικά με τους σκίουρους και είναι διαδεδομένα στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Ασία. Τα περισσότερα είδη έχουν μεγάλα στρογγυλά αφτιά, συμπαγές σώμα, το οποίο καλύπτεται από πυκνό και μαλακό τρίχωμα, κοντά πόδια και μακριά, συνήθως φουντωτή, ουρά. Τα μπροστινά πόδια τους φέρουν τέσσερα δάχτυλα και τα πίσω πέντε, όλα εφοδιασμένα με κοντά, γαμψά νύχια. Οι μ. που ζουν στις εύκρατες περιοχές πέφτουν τον χειμώνα σε χειμερία νάρκη, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και έξι μήνες. 
Το είδος Myoxus ή Glis glis είναι διαδεδομένο με διάφορα υποείδη σε σημαντικό μέρος της Ευρώπης και της Ασίας. Έχει συνολικό μήκος περίπου 35 εκ., από τα οποία τα 15 εκ. αντιστοιχούν στη φουντωτή ουρά. Το τρίχωμά του είναι μαλακό και πυκνό και έχει γκρίζο χρώμα ή, σπανιότερα, καστανό στη ράχη και ασπροκίτρινο στην κοιλιά. Το τρωκτικό αυτό κρύβεται και κοιμάται την ημέρα σε κοιλότητες δέντρων, ενώ τη νύχτα αναζητεί την τροφή του, η οποία αποτελείται από καρπούς, φρούτα, έντομα και αβγά πουλιών. Τα θηλυκά γεννούν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο 2-10 γυμνά και τυφλά μικρά, τα οποία απογαλακτίζονται περίπου 5 εβδομάδες αργότερα. Το φθινόπωρο, ο μ. αποθηκεύει στη φωλιά του φυτικές τροφές, τις οποίες τρώει τον χειμώνα στα σύντομα διαστήματα που διακόπτει τη χειμερινή νάρκη του· η τελευταία διαρκεί συνήθως από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάιο. Σε μερικές περιοχές, ο μ. είναι εξαιρετικά επιβλαβής, καθώς καταστρέφει σημαντικό ποσοστό καλλιεργειών φρούτων, ενώ σε άλλες καταδιώκεται για τη γούνα του, το λίπος του, ή ακόμα και το κρέας του. 
Άλλα γνωστά μέλη της οικογένειας είναι τα είδη του γένους Graphiurus, ιθαγενή της Αφρικής, και το μικρόσωμο είδος Muscardinus avellanarius, ιθαγενές της Ευρώπης και της Ασίας.
Read 2966 times Last modified on Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 15:05

More in this category: « μύθος μυωπία »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.