Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 00:20

Μαρτινέγκος

Written by
Rate this item
(0 votes)
Μαρτινέγκος. Επώνυμο οικογένειας ευγενών από τη Ζάκυνθο, ιταλικής καταγωγής. Αρχικά ήταν εγκατεστημένοι στη Λομβαρδία, έπειτα κατευθύνθηκαν στο Μπέργκαμο, στη συνέχεια στην Μπρέσια και, τέλος, εγκαταστάθηκαν στη Βενετία, περίπου έως το 1550, οπότε η ενετική κυβέρνηση έστειλε στα Επτάνησα τον μηχανικό Μ., για να ετοιμάσει τα σχέδια οχύρωσης της Κέρκυρας. Σημαντικότερα μέλη της οικογένειας ήταν οι:

    1. Ελισάβετ (1797 – 1832). Λογία και ποιήτρια. Γυναίκα σπουδαίας μόρφωσης, έγραψε ποιήματα, μία ενδιαφέρουσα αυτοβιογραφία, δράματα και μελέτες. Ανάμεσα στις τραγωδίες της ξεχωρίζουν οι Ευρύκλεια και Θεανώ, Ευρύμαχος και Τιμωρημένη απάτη.
    2. Ελισαβέτειος (1832 – 1885). Ποιητής, γιος της Ελισάβετ (1.). Σπούδασε ιταλική, λατινική, ελληνική, γερμανική, γαλλική και αγγλική φιλολογία. Το 1881 δημοσίευσε την αυτοβιογραφία της μητέρας του, η οποία περιλάμβανε και αποσπάσματα από διάφορα έργα της. Ο ίδιος έγραψε διάφορα έμμετρα έργα καθώς και αυτό με τον τίτλο Λάμπρος, εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Διονύσιου Σολωμού.
    3. Ιωάννης (17oς αι.). Στρατηγός και φρούραρχος. Κατόρθωσε να αποκρούσει σώματα Αλβανών και Τούρκων που προσπαθούσαν να αποβιβαστούν στη Ζάκυνθο από την Ήπειρο.
    4. Μάρκος (; – 1603). Γιος του μηχανικού Μ., παντρεύτηκε κόρη της οικογένειας Θεοτόκη. Μετά τον θάνατο της γυναίκας του ξαναπαντρεύτηκε και πήγε στη Ζάκυνθο, όπου εργάστηκε ως συμβολαιογράφος.
Read 1129 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.