Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 12:42

Κισινάου

Written by
Rate this item
(0 votes)
Κισινάου (Chisinau). Πόλη (662.400 κάτ. το 2003) και πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Είναι χτισμένη στον ποταμό Μπικ, παραπόταμο του Δνείστερου, και αποτελεί το κύριο βιομηχανικό κέντρο της Μολδαβίας. Το 1821 ιδρύθηκε εκεί το πρώτο υφαντουργείο και το 1831 το πρώτο εργοστάσιο οινοπνευματοποιίας. Στις αρχές του 20ού αι. ιδρύθηκαν και επιχειρήσεις επεξεργασίας μετάλλων. Οι σιδηροδρομικές γραμμές που συνέδεσαν την πόλη με τα λιμάνια του Δούναβη και της Μαύρης θάλασσας, με τη δυτική Ευρώπη και τις κεντρικές περιοχές της Ρωσίας, συνετέλεσαν επίσης στη μεγαλύτερη ανάπτυξη της βιομηχανίας. Είναι πολιτιστικό κέντρο και διαθέτει πανεπιστήμιο και ακαδημία επιστημών. 

Ιστορία. Η πρώτη μνεία για το Κ. (ρωσική ονομασία Κισινιόφ και Κισνόβιο) γίνεται το 1466. Μέχρι τα μέσα του 17ου αι. το Κ. αποτελούσε φέουδο των βογιάρων και έπειτα, έως τον 19ο αι., ανήκε στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στο Ιάσιο της Ρουμανίας. Από τις αρχές του 16ου αι. έως το 1812 ανήκε στην ηγεμονία της Μολδαβίας, η οποία βρισκόταν υπό την οθωμανική επικυριαρχία. Η τουρκοκρατία, η εξάρτηση από το μοναστήρι, οι επιδρομές των Τατάρων και η φεουδαρχική καταπίεση εμπόδιζαν την ανάπτυξη της πόλης. Το 1812 προσαρτήθηκε στη Ρωσία μαζί με τη Βεσσαραβία, γεγονός που συνετέλεσε στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877-78) το Κ. ήταν το κέντρο της ρωσικής εισβολής στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 
Στις αρχές του 19ου αι. το Κ. ήταν ένα από τα κέντρα προετοιμασίας του ελληνικού επαναστατικού κινήματος στα Βαλκάνια, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Το 1873 το Κ. έγινε πρωτεύουσα της Βεσσαραβίας και από το 1901 άρχισε να τυπώνεται εκεί, σε παράνομο τυπογραφείο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Λένιν, η εφημερίδα Ίσκρα (Σπίθα). Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1918, αλλά τον ίδιο μήνα η περιοχή του Κ. και όλη η Βεσσαραβία πέρασε στην εξουσία των Ρουμάνων, οι οποίοι την προσάρτησαν έπειτα από στρατιωτική εισβολή. Η Βεσσαραβία ενώθηκε πάλι με την ΕΣΣΔ στις 28 Ιουνίου 1940 και στις 2 Αυγούστου του ίδιου χρόνου ιδρύθηκε η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας με πρωτεύουσα το Κ. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η πόλη παρέμεινε στην κατοχή των Γερμανών, από τον Ιούλιο του 1941 έως τον Αύγουστο του 1944, και υπέστη μεγάλες καταστροφές. 
Η πόλη συνδέθηκε ιδιαίτερα με το όνομα του Α. Πούσκιν, ο οποίος έζησε σε αυτήν εξόριστος (1820-23). Σήμερα το Κ. κατοικείται κυρίως από Μολδαβούς, υπάρχουν όμως και Ρώσοι, Εβραίοι, Βούλγαροι, Τάταροι, Γερμανοί και Τσιγγάνοι. Το 1903 μάλιστα έγινε ομαδική σφαγή των Εβραίων από εξτρεμιστές ρατσιστές.
Read 256 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.