Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 06:19

Ιωαννίνων, Δημοτική Πινακοθήκη

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ιωαννίνων, Δημοτική Πινακοθήκη. Πινακοθήκη των Ιωαννίνων, η πρώτη περιφερειακή δημοτική πινακοθήκη που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα από αγορές και δωρεές συλλεκτών και καλλιτεχνών. Καθοριστική για την οργάνωση της συλλογής υπήρξε η συμβολή του Γιαννιώτη ζωγράφου Κώστα Μαλάμου. Η πινακοθήκη άρχισε να λειτουργεί στο κτίριο Μελά το 1960, όπου και στεγάστηκε έως το 1965. Έκτοτε και μέχρι το 2000, μέρος της συλλογής φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Από τον Φεβρουάριο του 2000, η εμπλουτισμένη συλλογή της πινακοθήκης στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο Πυρσινέλλα, το οποίο είχε χτιστεί το 1890 για λογαριασμό του φιλότεχνου δημάρχου Ιωαννίνων Βασιλείου Πυρσινέλλα και βρίσκεται επί της οδού Κοραή 1 στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. 
Η πλούσια συλλογή της πινακοθήκης εκτίθεται σε τρεις ενότητες. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει ελαιογραφίες, υδατογραφίες και σχέδια Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αι. Εκτίθενται αντιπροσωπευτικά έργα που καλύπτουν τις περισσότερες τάσεις της ελληνικής ζωγραφικής. Η ηθογραφία, η προσωπογραφία και η τοπιογραφία εκπροσωπούνται από έργα των Γιώργου Ιακωβίδη, Νικολάου Γύζη, Σπύρου Βικάτου, Ουμβέρτου Αργυρού και Νικηφόρου Λύτρα, ενώ ο ιμπρεσιονισμός από έργα της Σοφίας Λασκαρίδου και του Αναστάσιου Λουκίδη. Από τους πολλούς καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αι. που εκπροσωπούνται στη συλλογή, ξεχωρίζουν τα έργα των Γιώργου Γουναρόπουλου, Γιώργου Μπουζιάνη, Σπύρου Βασιλείου, Αλέκου Κοντόπουλου, Πάρη Πρέκα, Παναγιώτα Τέτση, Κώστα Μαλάμου και Αλέκου Φασιανού. 
Η δεύτερη ενότητα έργων περιλαμβάνει έργα χαρακτικής ορισμένων από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, όπως των Δημήτρη Γαλάνη, Κώστα Γραμματόπουλου και Τάσσου. Η τρίτη ενότητα της συλλογής αποτελείται από σχέδια της Θάλειας Φλωρά-Καραβία, η οποία συμμετείχε στην εκστρατεία του ελληνικού στρατού στην Ήπειρο μέχρι τη νικηφόρα είσοδό του στη πόλη των Ιωαννίνων το 1913.
Read 233 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.