Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 06:19

Ιωαννίνων, Βυζαντινό Μουσείο

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ιωαννίνων, Βυζαντινό Μουσείο. Μουσείο των Ιωαννίνων που βρίσκεται στο ύψωμα του Ιτς Καλέ, στο κάστρο της πόλης. Στις επτά αίθουσες του ισογείου εκτίθενται ευρήματα, κυρίως από τη Νικόπολη, που χρονολογούνται από την παλαιοχριστιανική έως την ύστερη μεταβυζαντινή περίοδο, καθώς και φορητές εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια από τον 16ο έως τον 19ο αι. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν εικόνες, χειρόγραφα, αλλά και έντυπα βιβλία· το αρχαιότερο από αυτά, η πρώτη έκδοση των σχολίων του Σιμπλίκιου στον Αριστοτέλη, είχε τυπωθεί το 1499 στη Βενετία. 
Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι ένα τμήμα τοιχογραφίας που απεικονίζει την σκηνή της προδοσίας του Ιούδα και προέρχεται από την Κόκκινη Εκκλησία στο Βουργαρέλι, δύο πήλινες εφυαλωμένες εικόνες με παραστάσεις της Σταύρωσης και των Τριών Ιεραρχών που βρίσκονταν στον ναό του Αγίου Βασιλείου στην Άρτα, καθώς και το ξυλόγλυπτο αριστερό βημόθυρο με παράσταση ενός αγγέλου και του Αποστόλου Πέτρου, από τον ναό του Αγίου Νικολάου Περάματος. 
Εξίσου σημαντικά κειμήλια που φυλάσσονται στο μουσείο είναι το χειρόγραφο ευαγγέλιο του 1575 με την αργυρεπένδυτη στάχωση από τη Μονή Μολυβδοσκέπαστης, η εικόνα του Θεόδωρου Πουλάκη με παράσταση του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο κέντρο ο οποίος πλαισιώνεται από σκηνές του βίου του, η εικόνα με τη σκηνή της μνηστείας της αγίας Αικατερίνης (έργο δυτικού καλλιτέχνη του 1688), ο ξυλόγλυπτος σταυρός ευλογίας με την αργυρή επένδυση και τα πρόσθετα συρμάτινα ανθεμωτά μοτίβα (έργο του 1800) και, τέλος, η αποτοιχισμένη από αρχοντικό των Ιωαννίνων τοιχογραφία που φέρει παράσταση της μάχης του Μεγάλου Κωνσταντίνου στη Μουλβία Γέφυρα το 312 και είναι έργο του ζωγράφου του 19ου αι., Αλέξανδρου Δαμίρη.
Read 377 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.