Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 06:17

Ιωάννης ο Ευαγγελιστής

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ιωάννης ο Ευαγγελιστής (1ος αι. μ.Χ.). Απόστολος του χριστιανισμού και άγιος της Ανατ. Ορθόδοξης Εκκλησίας· αναφέρεται και ως Ιωάννης ο Θεολόγος. Γιος του Ζεβεδαίου και αδελφός του Ιακώβου, είχε προσχωρήσει αρχικά στη θρησκευτική κίνηση του Ιωάννη του Βαπτιστή –αν και αυτό δεν είναι επιβεβαιωμένο– και αργότερα ακολούθησε τον Ιησού. Οι πληροφορίες που αφορούν τη ζωή του προέρχονται κυρίως από τις ευαγγελικές πηγές. Ο Ι. θεωρείται ο πιο σημαντικός μάρτυρας της δημόσιας ζωής του Ιησού και ο μόνος από τους Αποστόλους που ήταν παρών τη στιγμή του θανάτου του διδασκάλου του.
Μετά τον θάνατο του Ιησού εξελίχθηκε σε μία από τις πιο αξιόλογες προσωπικότητες της πρώτης χριστιανικής κοινότητας της Ιερουσαλήμ. Εξορίστηκε στην Πάτμο και, κατά την ίδια παράδοση, πέθανε στην Έφεσο σε μεγάλη ηλικία. Σε αυτόν αποδίδονται διάφορα συγγράμματα, ορισμένα από τα οποία περιλαμβάνουν σπουδαιότατα θεολογικά θέματα σχετικά με την πρώτη χριστιανική διδασκαλία – γι’ αυτό άλλωστε ονομάστηκε Θεολόγος. Στον κανόνα της Καινής Διαθήκης έχουν περιληφθεί τα εξής έργα του: το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο (το τέταρτο), τρεις Επιστολές του (πιστεύεται ότι γράφτηκαν στην Έφεσο στα τέλη του 1ου αι.) και η Αποκάλυψη, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών αναγνωστών.
Στο Ευαγγέλιό του δεν παρέθεσε απλώς τη βιογραφία του Ιησού, αλλά διατύπωσε, μέσα από τη Σταύρωση και την Ανάσταση, την έννοια της λύτρωσης· τα βιογραφικά στοιχεία ήταν το μέσο για να οδηγηθεί ο πιστός στην αφομοίωση αυτής της ουσίας. Έτσι, το Ευαγγέλιο γίνεται αγγελία, κήρυγμα, όπου ο Ιησούς δεν αποκαλύπτει μόνο τον Θεό αλλά και τον κοινωνεί άμεσα. Στις Επιστολές του εναντιώθηκε στις πρώτες αιρέσεις των Γνωστικών και υποστήριξε ένθερμα ότι η ενανθρώπηση αποτελεί βασική αλήθεια, καθώς και ότι δεν μπορεί να υπάρξει γνώση του Θεού έξω από τη γνώση του Ιησού. Στην Αποκάλυψη, ο Ι. απέδωσε με παραστατικότητα την εξουσία του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία, τη σύγκρουση του Καλού και του Κακού στον κόσμο, την κεντρική θέση του Ιησού, την προσωρινότητα της ανθρώπινης δύναμης, τα δεινά και την ελπίδα της Εκκλησίας και την τελική αποκατάσταση των πάντων.
Read 238 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.