Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 06:15

Ιωάννης

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ιωάννης. Όνομα πέντε πατριαρχών Αλεξανδρείας.

1. Ιωάννης Α’, ο Ταλάιας (β’ μισό 5ου αι.). Πατριάρχης Αλεξανδρείας (482-489). Όταν ο αυτοκράτορας Ζήνων εξόρισε τον μονοφυσίτη πατριάρχη Πέτρο Μογγό, ο Ι. Α’ στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να πείσει τον αυτοκράτορα να επιτρέψει στους Αλεξανδρινούς να εκλέξουν εκείνοι τον πατριάρχη τους. Ο αυτοκράτορας δέχτηκε το αίτημα, αφού πρώτα εξασφάλισε την ένορκη διαβεβαίωση του Ι. Α’ ότι δεν θα επεδίωκε να εκλεγεί αυτός πατριάρχης σε περίπτωση χηρείας του θρόνου. Όταν, παρ’ όλα αυτά, πέθανε ο πατριάρχης Τιμόθεος, ο Ι. Α’ αθέτησε τον όρκο του και με ανορθόδοξο τρόπο εξελέγη πατριάρχης. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Βυζαντινού αυτοκράτορα, ο οποίος τον καθαίρεσε και τον υποχρέωσε σε φυγή. Τον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξάνδρειας κατέλαβε και πάλι ο Πέτρος ο Μογγός.

2. Ιωάννης Β’, ο Ημούλας (; – 505). Πατριάρχης Αλεξανδρείας (496-505). Διαδέχθηκε τον πατριάρχη Αθανάσιο Β’. Στα χρόνια του εκδηλώθηκαν σοβαρές διαμάχες ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές παρατάξεις της Αιγύπτου.

3. Ιωάννης Γ’, ο Νικιώτης (Νίκιο Αιγύπτου ; – 517). Πατριάρχης Αλεξανδρείας (507-517). Στη διάρκεια της πατριαρχίας του εφάρμοσε πιστά τις διατάξεις του Ενωτικού του Ζήνωνα, ενώ έστειλε πολλές επιστολές σε όλες τις Εκκλησίες της Αιγύπτου, με τις οποίες συμβούλευε τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και τους χριστιανούς να αποδοκιμάζουν τους αιρετικούς. Επιπλέον, με γράμμα του προς τον πάπα Γελαστό αναθεμάτισε τους αιρετικούς Πελάγιο, Κελέστιο και Ιουλιανό.

4. Ιωάννης Δ’ (; – 579). Πατριάρχης Αλεξανδρείας (569-579). Ανακηρύχθηκε πατριάρχης με την υποστήριξη της μίας από τις δύο αντίπαλες θρησκευτικές παρατάξεις της Αιγύπτου· η άλλη παράταξη ανακήρυξε πατριάρχη τον Δαμιανό.

5. Ιωάννης Ε’, ο Ελεήμων (; – 621). Πατριάρχης Αλεξανδρείας (610-621). Διορίστηκε πατριάρχης από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, ύστερα από απαίτηση των χριστιανών της Αλεξάνδρειας. Ήταν ιδιαίτερα φιλάνθρωπος, γι’ αυτό αφοσιώθηκε με ζήλο στην ανακούφιση των προσφύγων, που έφταναν κατά χιλιάδες στην Αλεξάνδρεια μετά την εισβολή των Περσών στην Παλαιστίνη. Για τον σκοπό αυτό δαπάνησε όσο χρυσό βρήκε στα ταμεία του πατριαρχείου καθώς και την προσωπική του περιουσία. Όταν λίγο αργότερα οι Πέρσες κατέλαβαν και την Αλεξάνδρεια, ο Ι. Ε’ κατέφυγε στην Κύπρο, όπου έζησε έως τον θάνατό του. Για τη ζωή και το έργο του έγραψε ο Λεόντιος από τη Νάπολη, αντλώντας τις πληροφορίες του από μαρτυρίες και από μία βιογραφία του Ι. Ε’, την οποία είχαν γράψει οι μοναχοί Ιωάννης Μόσχας και Σωφρόνιος. Ανακηρύχθηκε άγιος από την Ανατ. Ορθόδοξη Εκκλησία.
Read 308 times

More in this category: « Ιωάννης Ιωάννης »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.