Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 06:13

Ιωακείμ

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ιωακείμ. Όνομα τεσσάρων πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

1. Ιωακείμ Α’ (β’ μισό 15ου – αρχές 16ου αι.). Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1499-1502). Για ένα μικρό χρονικό διάστημα κατά τον τελευταίο χρόνο της πατριαρχίας του, απείχε των καθηκόντων του εξαιτίας διαφωνιών με τον σουλτάνο. 

2. Ιωακείμ Β’ (Καλλιμασιά Χίου 1802 – Χάλκη 1878). Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1860-63 και 1873-78). Πριν εκλεγεί πατριάρχης, διετέλεσε επίσκοπος Δρυϊνουπόλεως Ιωαννίνων και Κυζίκου. Την περίοδο της πατριαρχίας του προσπάθησε να αντιμετωπίσει τον προσηλυτισμό Ελλήνων κληρικών και λαϊκών στο ρωμαιοκαθολικό δόγμα, να εξομαλύνει τις σχέσεις του πατριαρχείου με τους Βούλγαρους αρχιερείς και να ματαιώσει την εφαρμογή των νέων εκκλησιαστικών κανονισμών, που είχαν προτείνει οι νεωτεριστές κληρικοί και λαϊκοί.

3. Ιωακείμ Γ’ (Βαφειοχώρι 1834 – Κωνσταντινούπολη 1912). Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1878-82 και 1901-12). Αρχικά διετέλεσε μητροπολίτης Βάρνας (1864) και έπειτα Θεσσαλονίκης. Προικισμένος με σπάνιες διοικητικές ικανότητες και οξύτατη πολιτική διορατικότητα, ο Ι. Γ’ άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του κατά το πέρασμά του από τον οικουμενικό θρόνο: ανόρθωσε τα οικονομικά της Εκκλησίας, αναστήλωσε τον πατριαρχικό ναό στο Φανάρι, ανασύστησε το πατριαρχικό τυπογραφείο και ίδρυσε το επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του πατριαρχείου, την Εκκλησιαστική Αλήθεια (1880-1923). Παράλληλα, θεμελίωσε το νέο λαμπρό μέγαρο της Μεγάλης του Γένους Σχολής και πρωτοστάτησε στη σύσταση πολυάριθμων εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Κατά τη δεύτερη πατριαρχία του, που συμπίπτει με τη ραγδαία κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του ελληνισμού της Τουρκίας αλλά και με την ένταση του ελληνοβουλγαρικού ανταγωνισμού για τη Μακεδονία και με την άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία, ο Ι. Γ’ χειρίστηκε με σπάνια διπλωματική δεξιοτεχνία τα ζητήματα που προέκυψαν και αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή με πανελλήνιο κύρος.

4. Ιωακείμ Δ’ (19ος αι.). Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1884-86). Γεννήθηκε στη Χίο και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Πριν ανέλθει στον πατριαρχικό θρόνο διετέλεσε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Λαρίσης και μητροπολίτης Δέρκων.
Read 308 times

More in this category: « Ιωακείμ Ιωακείμ »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.