Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 06:13

Ιωακείμ

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ιωακείμ. Όνομα βιβλικών προσώπων.

    1. Δέκατος όγδοος βασιλιάς του Ιούδα (αρχές 7ου αι. π.Χ.). Γιος του Ιωσία, ανέβηκε στον θρόνο μετά από αίτημα του φαραώ της Αιγύπτου Νεχώ και διαδέχθηκε τον αδελφό του, Ιωάχαζ, ο οποίος βασίλεψε μόνο τρεις μήνες. Όταν ανέβηκε στον θρόνο, άλλαξε το αρχικό του όνομα (Ελιακίμ) σε Ι. Το διάστημα της βασιλείας του υποχρεώθηκε να πληρώνει στον φαραώ μεγάλο χρηματικό ποσό ως φόρο υποτέλειας. Λίγο αργότερα, μετά την ήττα των Αιγυπτίων στη μάχη του Καρκέμις, έγινε φόρου υποτελής στους Βαβυλώνιους. Πέθανε στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τον Ναβουχοδονόσορα.
    2. Δέκατος ένατος βασιλιάς του Ιούδα (τέλη 6ου αι. π.Χ.). Παραδόθηκε με τη θέλησή του στον Ναβουχοδονόσορα, ο οποίος πολιορκούσε την Ιερουσαλήμ (εκείνη την εποχή έγινε και η πρώτη βαβυλώνια αιχμαλωσία των Εβραίων). Ο Ι. έζησε 37 χρόνια αιχμαλωσίας έως την απελευθέρωσή του από τον Μαρδοχαίο.
    3. Ο σύζυγος της αγίας Άννας και πατέρας της Παρθένου Μαρίας. Το όνομά του δεν μνημονεύεται στα κανονικά βιβλία της Καινής Διαθήκης. Στο λεγόμενο απόκρυφο πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου αναφέρεται ότι ο Ι. ήταν πλούσιος βοσκός, που παντρεύτηκε την Άννα και απέκτησε μαζί της τη Μαριάμ. Η μνήμη των συζύγων τιμάται από την Ανατ. Ορθόδοξη Εκκλησία στις 9 Σεπτεμβρίου.
Read 269 times

More in this category: « Ιωάδ Ιωακείμ »

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.