Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 06:13

Ιθάκης, Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ιθάκης, Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο. Μουσείο στην πρωτεύουσα της Ιθάκης, που ανήκει στον δήμο και λειτουργεί από το 1996 στο ανακατασκευασμένο κτίριο του παλαιού ηλεκτρικού σταθμού.
Στην αίθουσα του ισογείου εκτίθεται μια πολύ πλούσια συλλογή από βαμβακερά κεντητά υφάσματα (εσώρουχα, μαξιλαροθήκες, σεντόνια, πετσέτες προσώπου, πουκάμισα, παιδικά ενδύματα κ.ά.), από τα οποία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοπικές φίντες (κεντημένα κομμάτια βαμβακερού υφάσματος που τοποθετούνταν στο πάνω μέρος του σεντονιού). Στον ίδιο χώρο εκτίθεται ένα ολόλευκο νυφικό φόρεμα από την Αμερική, του 1932.
Σε ξεχωριστή προθήκη έχουν τοποθετηθεί κεραμικά σκευή καθημερινής χρήσης και ασημένια μαχαιροπίρουνα, ενώ σε μια άλλη, παλαιά μικρά έπιπλα, διακοσμητικά κεντήματα (σεμέν, καρέ, μια άσπρη θήκη για εφημερίδες, πετσετάκια, δαντέλες), ένα καρό (εργαλείο για την κατασκευή της δαντέλας κοπανέλι), καθώς και μικρού μεγέθους δείγματα από κοπανέλι των αρχών του 20ού αι. Ακολουθεί μια προθήκη με μία ανδρική και μία γυναικεία πολύχρωμη παραδοσιακή ενδυμασία των αρχών του 19ου αι. που κατασκευάστηκε το 1979. Απέναντι, σε μια μικρότερη προθήκη, έχουν συγκεντρωθεί εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ξυλόγλυπτες σφραγίδες άρτου, καντήλια, ένα δισκοπότηρο, ιερατικά άμφια και μια Σύνοψη που τυπώθηκε το 1816 στη Βενετία.
Η επόμενη προθήκη φιλοξενεί μουσικά όργανα και μια στολή μουσικού μπάντας του 1930, ενώ στην τελευταία προθήκη του ισογείου, απέναντι από την είσοδο, υπάρχουν δείγματα γυναικείας αστικής ενδυμασίας των αρχών του 20ού αι., όπως γούνες, σάρπες, σάλι και ένα μεταξωτό ζακετάκι. 
Η συλλογή εκθεμάτων που σχετίζονται με τη ναυτική ζωή των κατοίκων του νησιού καταλαμβάνει περίπου τον μισό χώρο του ορόφου. Αποτελείται από ναυτικά έγγραφα, πίνακες με απεικονίσεις πλοίων, ναυτικά όργανα και δύο στολές, η μία καπετάνιου του εμπορικού ναυτικού και η άλλη υποναύαρχου. Ακριβώς δίπλα έχουν τοποθετηθεί δύο σύνολα καθιστικών αστικών σπιτιών, καθώς και μια σειρά χαλκογραφιών, με θέμα τη ζωή και το έργο του Ομήρου, οι οποίες προέρχονται από μια έκδοση τυπωμένη στο Μετς της Γαλλίας το 1801. Τον υπόλοιπο χώρο του ορόφου καταλαμβάνει ένας αργαλειός μαζί με δείγματα υφαντών, ένα παλαιό κρεβάτι και δίπλα του μια κούνια μωρού, ένας καναπές και διάφορα άλλα μικροέπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα και χάλκινα και σιδερένια μαγειρικά σκεύη.
Τέλος, στο ισόγειο υπάρχει μια συλλογή από ξύλινα αγροτικά εργαλεία, καθώς και μία πλάστιγγα, παλαιές ραπτομηχανές, εργαλεία που σχετίζονται με την τέχνη του υποδηματοποιού, βαρέλια, μεγάλα πιθάρια αποθήκευσης λαδιού, κουδούνια ζώων και σκεύη για την παρασκευή ψωμιού.
Read 273 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.