Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 06:12

Ιθάκης, Αρχαιολογικό Μουσείο

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ιθάκης, Αρχαιολογικό Μουσείο. Αρχαιολογικό μουσείο στην πρωτεύουσα της Ιθάκης, στο οποίο στεγάζονται τα ευρήματα που για πολλούς ερευνητές αποδεικνύουν την ταύτιση του νησιού με την ομηρική Ιθάκη, ενώ κάποιοι άλλοι αντιμετωπίζουν αυτό το συμπέρασμα με σκεπτικισμό.
Σε μια μεγάλη αίθουσα, αριστερά της εισόδου στο μουσείο, η οποία είναι χωρισμένη σε τρία τμήματα, εκτίθενται τα σημαντικότερα ευρήματα όλων των εποχών από τη νότια Ιθάκη. Στις συνολικά επτά προθήκες του πρώτου μέρους της αίθουσας παρουσιάζονται οι παλαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης δημιουργίας στο νησί. Αρχικά παρουσιάζονται πρωτογεωμετρικά και γεωμετρικά αγγεία (10ος-8ος αι. π.Χ.), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων προέρχεται από τοπικό εργαστήριο. Ακολουθεί, σε ξεχωριστή βάση, ένας γεωμετρικός πίθος που βρέθηκε στον Αετό, όπως και τα περισσότερα εκθέματα του μουσείου. Στην περιοχή Αϊ-Γιώργης στον Αετό, στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Αλαλκομεναί, ανακαλύφθηκαν τα θεμέλια ενός μεγάλου ιερού, ενώ στο Παλαιόκαστρο, την ακρόπολή της, σώζονται ακόμη τμήματα του τείχους από ογκόλιθους, που φτάνει τα 4 μ. σε ύψος.
Στις επόμενες δύο προθήκες, ανάμεσα στις οποίες έχει τοποθετηθεί μια υστερογεωμετρική πυξίδα, φυλάσσονται αγγεία της γεωμετρικής περιόδου που προέρχονται από τοπικό εργαστήριο και από εργαστήρια της Κορίνθου (8ος-7ος αι. π.Χ.). Από αυτά, ξεχωρίζουν ένας κρατήρας, μια μικρή οινοχόη και μια βαθιά πυξίδα με πώμα. Στη συνέχεια, ανάμεσα σε δύο κορινθιακές οινοχόες, μια επιτοίχια προθήκη περιλαμβάνει χάλκινα ειδώλια ίππων αλλά και ανθρώπων, λιονταριών και άλλων ζώων, ενώ στην επόμενη προθήκη εκτίθενται υστερογεωμετρικά και πρωτοκορινθιακά αγγεία από τον Αετό (8ος-7ος αι. π.Χ.), από τα οποία ξεχωρίζουν ένας κύαθος και ένας σκύφος. Στις δύο επιδαπέδιες προθήκες, στο κέντρο του πρώτου μέρους της αίθουσας, παρουσιάζονται έργα μικροτεχνίας από ήλεκτρο και ελεφαντοστό (περίαπτα, πόρπες, σφραγίδες με παραστάσεις, ψήφοι), καθώς επίσης και αναθηματικά δόρατα, πόρπες, περόνες, ψέλια και τμήματα από ζώνη, όλα των γεωμετρικών χρόνων, από τον Αετό.
Οι πέντε προθήκες του δεύτερου τμήματος της αίθουσας φιλοξενούν ευρήματα του 8ου, 7ου και 6ου αι. π.Χ. Συγκεκριμένα, η πρώτη περιλαμβάνει αγγεία κορινθιακά και ανατολίζοντος ρυθμού, η δεύτερη αγγεία σπονδών και ειδώλια, η τρίτη αγγεία τοπικού εργαστηρίου, η τέταρτη αγγεία από την Κόρινθο και την ανατολική Ελλάδα, ενώ η προθήκη στο μέσο της αίθουσας πινάκια και πώματα κορινθιακών αγγείων. Σε ξεχωριστές βάσεις εκτίθενται επίσης ένας κάνθαρος που προέρχεται πιθανώς από το Άργος και ένας σκύφος από την Κόρινθο. Απέναντι, σε μια μικρή επιτοίχια προθήκη, βρίσκονται μικρογραφικά πήλινα σκεύη, ειδώλια ζώων και μια πυξίδα τοπικού εργαστηρίου, τοποθετημένη σε βάση.
Στο βάθος της αίθουσας παρουσιάζονται ευρήματα από το σπήλαιο Λουίζου, που χρονολογούνται από την προϊστορική έως τη ρωμαϊκή εποχή. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μια χάλκινη μικρή προτομή, η οποία εικάζεται ότι απεικονίζει τον Οδυσσέα. Δεξιά της προθήκης έχει τοποθετηθεί ένα θραύσμα αρχαϊκής αναθηματικής επιγραφής από τον Σταυρό, η οποία μνημονεύει αφιέρωμα στην Αθηνά Πολιάδα και στην Ήρα Τελεία. Στην επόμενη προθήκη έχουν συγκεντρωθεί πήλινα ειδώλια του 7ου, 6ου και 5ου αι. π.Χ. από τον Αετό. Υπάρχουν και άλλα πήλινα ειδώλια, μαζί με προτομές, θραύσματα μελανόμορφων και ερυθρόμορφων αγγείων και κτερίσματα από χαλκό ενός ρωμαϊκού τάφου από τον Σκινιά. Εκτίθενται επίσης τυχαία ευρήματα των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων από τον Αετό και το Βαθύ, καθώς και κτερίσματα ρωμαϊκού τάφου από το Βαθύ. Αριστερά της προθήκης έχει τοποθετηθεί μία ρωμαϊκή εικονιστική προτομή νέου. 
Στην προθήκη που υπάρχει στο κέντρο αυτού του χώρου φυλάσσονται νομίσματα από την αρχαία πόλη στον Σταυρό και ευρήματα από το σπήλαιο των Νυμφών (σε υψόμ. 190 μ., 5 χλμ. ΝΑ από το Βαθύ, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα των Φαιάκων), μεταξύ των οποίων αναθηματικά πήλινα ειδώλια των Νυμφών και του θεού Πάνα, καθώς και σκύφοι με επιγραφές προς τις Νύμφες, της ελληνιστικής εποχής. Ανάμεσα στα νομίσματα υπάρχουν και μερικά με την κεφαλή του Οδυσσέα στον εμπροσθότυπο, να φορά το χαρακτηριστικό ταξιδιωτικό καπέλο (πίλος) ενώ στον οπισθότυπο απεικονίζεται κεφαλή της Αθηνάς ή πετεινός ή μια όρθια μορφή του 4ου ή 3ου αι. π.Χ.
Στο βάθος της αίθουσας, τέλος, βρίσκονται δύο ελληνιστικές επιτύμβιες στήλες, παρόμοιες με τις δύο στήλες που έχουν εγκατασταθεί στον προθάλαμο του μουσείου.
Read 265 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.