Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 05:32

Ιμπίθα

Written by
Rate this item
(0 votes)
Ιμπίθα (Ibiza). Νησί (567 τ. χλμ., 88.076 κάτ. το 2001) της δυτικής Μεσογείου, στο σύμπλεγμα των Βαλεαρίδων νήσων, ανοιχτά των ακτών της Ισπανίας, στην οποία ανήκει πολιτικά· αναφέρεται και ως Ίμπιζα. Είναι το τρίτο σε έκταση των Βαλεαρίδων νήσων, οι οποίες αποτελούν διοικητικά αυτόνομη περιοχή της Ισπανίας. Πρωτεύουσα και κυριότερο αστικό κέντρο του νησιού είναι η ομώνυμη πόλη (34.826 κάτ. το 2001). 
Η γραφική Ι. βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ. ΝΔ της Μαγιόρκα, από την οποία χωρίζεται με το ομώνυμο κανάλι. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία (δημητριακά, πατάτες, όσπρια, φρούτα) και την αλιεία. Επίσης, στην Ι. παράγονται κρασί, ξυλοκέρατα και αλάτι. Όμως, τα τελευταία χρόνια κυριότερο έσοδο αποτελεί ο τουρισμός, καθώς το νησί έχει γίνει πόλος έλξης νεαρών –κυρίως Βρετανών– τουριστών. Η πρωτεύουσα διαθέτει μεγάλο λιμάνι, ενώ μέσα σε αυτή σώζονται το παλαιό τείχος (1554-85) και πολυάριθμα μεσαιωνικά μνημεία, μεταξύ των οποίων ο καθεδρικός ναός γοτθικού ρυθμού με νάρθηκα τροποποιημένο την εποχή του μπαρόκ.
Το νησί ονομαζόταν από τους Έλληνες Έβυσος, είχε αποικιστεί από τους Καρχηδόνιους τον 7ο αι. π.Χ. (Έμπουζους), ενώ αργότερα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους (121 π.Χ.). Ανασκαφές που έγιναν σε διάφορες περιοχές έφεραν στο φως νεκρόπολη και καρχηδονιακούς ναούς με λείψανα ανθρωποθυσιών. Στην πρωτεύουσα λειτουργεί ένα ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο.
Read 983 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.