Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 15:29

Άγγελος, Κωνσταντίνος

Written by
Rate this item
(0 votes)
Άγγελος, Κωνσταντίνος. Ονοματεπώνυμο τριών βυζαντινών αξιωματούχων και ηγεμόνων, από την επιφανή οικογένεια των Αγγέλων (βλ. λ. Άγγελος. Επώνυμο επιφανούς βυζαντινής οικογένειας).

    1. Ναύαρχος (12ος αι.) Υπήρξε αρχηγός του βυζαντινού στόλου στα χρόνια του αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ του Κομνηνού (1143-80). Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Φιλαδέλφειας της Μικράς Ασίας και το 1115 νυμφεύτηκε την κόρη του Αλεξίου Α’ Κομνηνού (1081-1118) Θεοδώρα, μετά τον θάνατο του πρώτου συζύγου της Κωνσταντίνου Κουρτίκη. Έτσι απέκτησε στενές σχέσεις με την αυτοκρατορική Αυλή και έλαβε τον τίτλο του σεβαστοϋπερτάτου. Θεωρείται ο γενάρχης της δυναστείας των Αγγέλων, αφού οι αυτοκράτορες Ισαάκιος Β’ και Αλέξιος Γ’ υπήρξαν εγγονοί του, από τον δευτερότοκο γιο του Ανδρόνικο. Αιχμαλωτίστηκε το 1154, κατά τη διάρκεια ναυμαχίας με τους Νορμανδούς της Σικελίας. Όταν ελευθερώθηκε, το 1158, πήρε μέρος στην εκστρατεία του Μανουήλ Α’ Κομνηνού εναντίον των Ούγγρων, οι οποίοι νικήθηκαν και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν στους Βυζαντινούς την Κροατία, τη Βοσνία και τη Δαλματία (1167).
    2. Στρατηγός του Βυζαντίου και δεσπότης Αιτωλίας και Ακαρνανίας (τέλη 12ου – αρχές 13ου αι.). Ήταν γιος του σεβαστοκράτορα Ιωάννη. Αναδείχθηκε στρατηγός σε νεαρή ηλικία και διακρίθηκε σε δύσκολες αποστολές, όπως στην καταστολή του κινήματος των Βλάχων του Αίμου. Το 1195 αναμείχθηκε στη συνωμοσία ανατροπής του εξαδέλφου του αυτοκράτορα Ισαάκιου Β’ (1185-95). Συνελήφθη όμως στην περιοχή Νεούτζικο, κοντά στην Αδριανούπολη, και οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου τυφλώθηκε με διαταγή του αυτοκράτορα. Το 1217 ο αδελφός του Θεόδωρος, δεσπότης της Ηπείρου, του έδωσε τον τίτλο του δεσπότη και του ανέθεσε τη διοίκηση της Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ήλθε σε σύγκρουση με τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιωάννη Απόκαυκο, γιατί θέλησε να επιβάλει φόρο και στην Εκκλησία. Θεωρείται κτήτορας της μονής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (Άρτας) και του νάρθηκα του παρεκκλησιού της μονής Βαρνάκοβας (Φωκίδας).
    3. Δεσπότης Νέων Πατρών και Θεσσαλίας (1289-1303). Ήταν γιος του σεβαστοκράτορα της Θεσσαλίας Ιωάννη Α’ Αγγέλου (1240-1244). Οργάνωσε εκστρατεία εναντίον του δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου Α’ (1271-96) και των Ανδηγαυών, οι οποίοι ήταν κυρίαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας κατάλαβε το Αγγελόκαστρο, τον Αχελώο και τη Ναύπακτο. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, όμως, περιορίστηκε στην επικράτειά του και αποχώρησε από τις περιοχές τις οποίες είχε καταλάβει. Προτού πεθάνει, όρισε διάδοχό του τον ανήλικο γιο του, Ιωάννη Β’ Άγγελο (1303), με κηδεμόνες την αδελφή του Ελένη και τον δούκα της Αθήνας Γουίδων Β’ Δελαρός.
Read 264 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.