Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012 16:09

φυσιοκρατία

Written by
Rate this item
(1 Vote)
φυσιοκρατία (Οικον.). Οικονομική και πολιτική σχολή που παρουσιάστηκε στη Γαλλία στα μέσα του 18ου αι. Η ονομασία φυσιοκράτες δόθηκε στους οπαδούς της σχολής αυτής από έναν από τους πρώτους εκπροσώπους της, τον Πιερ Ντι Πον ντε Νεμούρ. Ιδρυτής και κύριος εκπρόσωπός της ήταν ο Φρανσουά Κενέ, γιατρός αρχικά της μαρκησίας ντε Πομπαντούρ και αργότερα του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΕ’ (1715-74), ενώ μεταξύ των οπαδών της ήταν, εκτός από τον Ντι Πον ντε Νεμούρ, ο οικονομολόγος Πιερ-Πολ Λεμερσιέ ντε Λα Ριβιέρ, ο αβάς Νικολά Μποντό, ο Βικτόρ ντε Μιραμπό και ο υπουργός Οικονομικών του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ (1774-92), Τιργκό, ο οποίος επιχείρησε την πρακτική εφαρμογή των φυσιοκρατικών αρχών στη γαλλική οικονομία.
Αντίθετα με τους εκπροσώπους της εμποροκρατίας (βλ. λ.), που έβλεπαν στο εμπόριο το μέσο για την αύξηση του πλούτου του κράτους με τη συσσώρευση χρυσού και πολύτιμων μετάλλων και για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού υποστήριζαν μια πολιτική κρατικών επεμβάσεων και ελέγχων στην οικονομία, οι φυσιοκράτες υποστήριζαν πως το εμπόριο είναι μια μη παραγωγική ασχολία, απλή ανταλλαγή στοιχείων πλούτου που υπάρχουν, και όχι παραγωγή νέου πλούτου. Σύμφωνα με τη φ. οι μόνες ασχολίες που δίνουν καθαρό προϊόν, οι οποίες δηλαδή, εκτός από το να επιστρέφουν μεταποιημένα τα αγαθά που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή, προσφέρουν επιπλέον νέα αγαθά, είναι η γεωργία και οι εξορυκτικές εργασίες (μεταλλεία), με τις οποίες ο άνθρωπος συγκομίζει τους καρπούς του εδάφους· το έδαφος, δηλαδή η φύση, είναι λοιπόν η πηγή κάθε πλούτου και οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στη φύση, όχι μόνο γιατί αυτή τους προσφέρει τα αγαθά που χρειάζονται, αλλά και γιατί αυτή είναι ο ανώτατος ρυθμιστής της οικονομικής τάξης και της κοινωνικής ζωής. Έτσι, οι φυσιοκράτες υποστήριζαν ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμοστούν στους φυσικούς νόμους, που οι οικονομολόγοι οφείλουν να τους γνωρίσουν και στους οποίους οι ηγεμόνες πρέπει να προσαρμόζουν τους νόμους του κράτους· για παράδειγμα, το φορολογικό σύστημα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στην έγγειο φορολογία (εφόσον η γη είναι η μόνη πηγή πλούτου). Επιπλέον, τάσσονταν υπέρ της προστασίας της ατομικής ιδιοκτησίας, της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ελευθερίας της γεωργικής παραγωγής και του περιορισμού στο ελάχιστο των κρατικών παρεμβάσεων, επειδή οι παράγοντες αυτοί μπορεί να διαταράξουν τη λειτουργία της φυσικής οικονομικής τάξης.
Στην προσπάθεια να δώσουν οργανική περιγραφή της φυσικής αυτής τάξης, οι φυσιοκράτες περιέγραφαν στα έργα τους τη λεγόμενη οικονομική κυκλοφορία που –όπως και η κυκλοφορία του αίματος, που μοιράζει το οξυγόνο σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος– μοιράζει το καθαρό προϊόν στις 3 τάξεις της κοινωνίας (καλλιεργητές, εμπόρους και βιομηχάνους γαιοκτήμονες). Στην ανάλυση αυτή της οικονομικής κυκλοφορίας βρίσκεται μια πρώτη διατύπωση αυτού που νεότεροι οικονομολόγοι ονόμασαν ροή του εθνικού εισοδήματος.
Read 1688 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.