Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012 16:09

Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Μουσείο

Written by
Rate this item
(0 votes)
Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Μουσείο. Μουσείο της σχολής θετικών επιστημών και του τμήματος φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Χημείου του πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας (Σόλωνος 104). Η συλλογή του αποτελείται από περίπου 7.000 σπάνια επιστημονικά όργανα (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα), τα παλαιότερα από τα οποία είναι του 17ου αι., και συμπεριλαμβάνει όργανα ανάλυσης, μέτρησης και παρατήρησης, συσκευές θερμότητας και φυγοκέντρισης, τυπογραφικές, αποστακτικές, τυποβαφικές, υπολογιστικές και ηχητικές συσκευές, καταγραφικά μηχανήματα, μηχανήματα προβολής, πηγές ακτινοβολίας και ηλεκτρισμού κ.ά. Επιπλέον, στη βιβλιοθήκη του μουσείου υπάρχουν επιστημονικά συγγράμματα από τον 18ο έως τον 20ό αι.
Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, μια μηχανή Ramsden του 1838, που παρόμοιά της περιγράφει ο Ρήγας Φεραίος στο βιβλίο του Φυσικής Απάνθισμα (1790), το παραβολικό κάτοπτρο αφής της ολυμπιακής φλόγας, ένας ηλιοστάτης Gambey, μια πυξίδα εφαπτομένων, ένα πηνίο Ruhmkοrff, ένας πολλαπλασιαστικός κύκλος Möller, μία συσκευή για τη μέτρηση της ελαστικότητας στρέψης και ένα εκκρεμές Grimseld για τη μετατροπή της δυναμικής ενέργειας σε κινητική.
Ένα μέρος της συλλογής του μουσείου προέρχεται από τη Γερμανία και παραδόθηκε στο πανεπιστήμιο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ως μέρος των πολεμικών επανορθώσεων, ενώ ένα άλλο μέρος προέρχεται από το πανεπιστήμιο της Σμύρνης.
Read 501 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.