Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012 16:02

φωνή

Written by
Rate this item
(0 votes)
φωνή (Φυσιολ.). Ο ήχος που παράγεται από τον αέρα, ο οποίος καθώς περνά μέσα από τον λάρυγγα θέτει σε δονήσεις τις φωνητικές χορδές των σπονδυλωτών ζώων, και ιδιαίτερα του ανθρώπου. Είναι το αποτέλεσμα ενός συντονισμένου συνόλου κινήσεων των φωνητικών οργάνων, που πραγματοποιείται κάτω από τον έλεγχο των αρμόδιων εγκεφαλικών κέντρων. Τα συστήματα παραγωγής της φ. διαιρούνται σχηματικά: στο αναπνευστικό σύστημα, στο λαρυγγικό σύστημα και στο σύστημα αντηχείου.
Το λαρυγγικό σύστημα είναι η πηγή των ήχων της φ. και ρυθμίζει το εύρος τους με έναν ειδικό νευρομυϊκό μηχανισμό. Για να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός παραγωγής της φ., πρέπει να είναι γνωστή η εσωτερική δομή του λάρυγγα. Σε αυτόν βρίσκονται δύο πτυχές του βλεννογόνου· είναι οι φωνητικές χορδές, οι οποίες βρίσκονται μακριά η μία από την άλλη κατά την αναπνοή, ενώ κατά την παραγωγή των ήχων της φ. τεντώνονται και πλησιάζουν η μία την άλλη με ειδική συνεργία. Τέλος, το σύστημα αντηχείου αποτελείται από τα όργανα που βρίσκονται επάνω από τον λάρυγγα, δηλαδή τον φάρυγγα, τη στοματική κοιλότητα και τις ρινικές κοιλότητες. 
Όσον αφορά τις παθολογικές μεταβολές της φ., μπορεί να παρατηρηθούν, λόγω τοπικών ή γενικών αιτίων, αλλοιώσεις της έντασης και της χροιάς της. Οι κυριότερες από αυτές τις μεταβολές είναι η αφωνία, η βραχνάδα, η ρινολαλία κ.ά.
Read 371 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.