Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012 15:09

Φιλαδέλφεια

Written by
Rate this item
(0 votes)
Φιλαδέλφεια (Philadelphia). Πόλη (1.517.550 κατ. το 2000) των ανατολικών ΗΠΑ, στην πολιτεία Πενσιλβάνια. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της πολιτείας, σχεδόν στα σύνορα με το Νιου Τζέρσεϊ, σε απόσταση 160 χλμ. από τον Ατλαντικό ωκεανό. Ιδρύθηκε ως αποικία Κουακέρων από τον Γουίλιαμ Πεν το 1682, και διατηρεί στο κεντρικό τμήμα της, το οποίο βρίσκεται στη χερσόνησο που σχηματίζεται από τη συμβολή των ποταμών Ντελάγουερ και Σκούλκιλ, το αρχικό κανονικό πολεοδομικό σχέδιο με τις δύο κύριες αρτηρίες (Μπρόουντ Στριτ και Μάρκετ Στριτ), που διασταυρώνονται σε ορθή γωνία στην πλατεία του δημαρχείου. Με την πάροδο του χρόνου εξαπλώθηκε κατά μήκος της όχθης των ποταμών και πέρα από το Σκούλκιλ, όπου δημιουργήθηκαν πολυάριθμα πάρκα (ένα από τα πιο εκτεταμένα και γνωστότερα είναι το Φέρμαουντ Παρκ). Διάφορες γέφυρες συνδέουν τον Σκούλκιλ με τον Ντελάγουερ, στον οποίο κατασκευάστηκε μια από τις πιο επιμήκεις κρεμαστές γέφυρες του κόσμου, η οποία συνδέει τη Φ. με την πόλη Κάμντεν, στο Νιου Τζέρσεϊ.
Η πολεοδομική ανάπτυξη υπήρξε αποτέλεσμα μιας αντίστοιχης οικονομικής ανάπτυξης, συνδεδεμένης ουσιαστικά με τη θαυμάσια θέση της πόλης: ο Ντελάγουερ, πλωτός και για μεγάλα πλοία, έκανε τη Φ. ένα από τα μεγαλύτερα λιμενικά κέντρα των ΗΠΑ, ενώ η γειτνίαση με τις ανθρακοφόρες περιοχές των Απαλαχίων και η ηλεκτρική ενέργεια που προμηθεύουν οι καταρράκτες της περιοχής Φολ Λάιν ευνόησαν την ανάπτυξη μιας επιβλητικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα σημαντικής στους τομείς χαλυβουργίας, μεταλλομηχανουργίας, υφαντουργίας (η Φ. παράγει τα μισά μάλλινα υφάσματα των ΗΠΑ), χημικών προϊόντων, χαρτοποιίας και γραφικών τεχνών. Στον τελευταίο αυτό τομέα η πόλη υπήρξε πάντοτε πρωτοπόρα: εκεί εκδόθηκε, για παράδειγμα, το 1784 η πρώτη εφημερίδα των ΗΠΑ.
Μεγάλο είναι και το ιστορικό ενδιαφέρον της πόλης: στο Ιντιπέντενς Χολ (Αίθουσα της Ανεξαρτησίας) ανακηρύχθηκε το 1776 η ανεξαρτησία των αποικιών της Αμερικής από τη Μεγάλη Βρετανία. Η πόλη υπήρξε πρωτεύουσα των ΗΠΑ από το 1790 έως το 1800. Εξάλλου, η Φ. συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας. Είναι έδρα διαφόρων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων το πανεπιστήμιο της πολιτείας Πενσιλβάνια (1740), πολυάριθμων καλλιτεχνικών και επιστημονικών ιδρυμάτων, όπως η γνωστότατη Ακαδημία Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών (1749). Η φιλαρμονική της θεωρείται από τις πιο αξιόλογες στον κόσμο. Διαθέτει επίσης πολλά αξιόλογα μουσεία και βιβλιοθήκες.
Read 291 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.