Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 20:27

φακόχοιρος

Written by
Rate this item
(0 votes)
φακόχοιρος (Phacochoerus). Γένος αρτιοδάκτυλων θηλαστικών της οικογένειας των συϊδών, με μοναδικό αντιπρόσωπο το είδος Phacochoerus aethiopicus· ορισμένοι επιστήμονες, ωτσόσο, κάνουν λόγο για δύο ξεχωριστά είδη, τα Phacochoerus aethiopicus και Phacochoerus africanus. Ο αγριόχοιρος αυτός συναντάται στις σαβάνες, στα ανοιχτά δάση και στις ημιερήμους της Αφρικής, νότια της Σαχάρας. Έχει χοντρό και εύρωστο σώμα μήκους 90-150 εκ., χωρίς την ουρά (35-50 εκ.), ύψους 75-80 εκ. στο ακρώμιο και βάρους 50-150 κιλών. Τα πόδια του είναι μακριά και λεπτά και η ουρά του λεπτή και θυσανωτή στην άκρη. Το παχύ, ρυτιδωμένο και γκρίζο δέρμα του φέρει λίγες σκληρές τρίχες οι οποίες πυκνώνουν στη ράχη κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, σχηματίζοντας μακριά, καστανή χαίτη. Το κεφάλι του είναι πολύ ανεπτυγμένο και πλατύ, με μικρά μυτερά αφτιά. Ο αρσενικός φ. ξεχωρίζει από την παρουσία στο κεφάλι του τεσσάρων σαρκωδών αποφύσεων, από τις οποίες οι δύο βρίσκονται κάτω από τα μάτια, ενώ οι άλλες δύο ανάμεσα στα μάτια και στα χείλη. Το ρύγχος του είναι επίμηκες και από τα χείλη του εξέχουν οι άνω κυνόδοντες (χαυλιόδοντες), οι οποίοι είναι κυρτοί προς τα πάνω, στερούνται σμάλτου και αναπτύσσονται συνεχώς, φτάνοντας μερικές φορές το μήκος των 50 εκ.· στην κάτω σιαγόνα υπάρχει ένα ζεύγος μικρότερων κυνοδόντων. Οι ανεπτυγμένοι χαυλιόδοντες των αρσενικών χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον των εχθρών τους. Το θηλυκό έχει μικρότερες διαστάσεις, κοντύτερους χαυλιόδοντες και στερείται σαρκωδών αποφύσεων. 
Οι φ. είναι δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα κρύβονται σε λαγούμια. Σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, ορισμένα ζώα υιοθετούν νυχτόβιες συνήθειες για να προφυλαχτούν από τον άνθρωπο. Τα ζώα αυτά τρέφονται με γρασίδι, καρπούς, ρίζες, βολβούς, κονδύλους αλλά και με πτώματα. Τα θηλυκά με τα μικρά τους σχηματίζουν μικρές οικογενειακές ομάδες, ενώ τα ενήλικα αρσενικά είναι συνήθως μοναχικά και σμίγουν με το κοπάδι μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Κάθε θηλυκό γεννά 1-8 μικρά ύστερα από κύηση 170-175 ημερών. Ο φ. υφίσταται εντατικό κυνήγι από τον άνθρωπο για το κρέας και τους χαυλιόδοντές του.
Read 903 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.