Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 00:40

Βόνη

Written by
Rate this item
(0 votes)
Βόνη (Bonn). Πόλη (306.016 κάτ. το 2002) της Γερμανίας, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Χτισμένη στις όχθης του Ρήνου, η πόλη αποτελεί σημαντικό κόμβο ποτάμιων και σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. Υπήρξε πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας από το 1945 έως την ενοποίηση (1990) και στη συνέχεια διοικητικό κέντρο και έδρα της κυβέρνησης της ενωμένης Γερμανίας μέχρι τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στη νέα πρωτεύουσα του κράτους, το Βερολίνο. Η επιλογή της ως πρωτεύουσας της Δυτικής Γερμανίας (1949-90) ευνόησε σημαντικά την οικονομική της ανάπτυξη και την πολεοδομική της εξάπλωση. Οι συνοικίες της, που είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ανασυγκροτήθηκαν γρήγορα και επεκτάθηκαν μέχρι το Μπαντ Γκόντεσμπουργκ στο οποίο δεσπόζει το Γκόντεσμπουργκ, ένας ερειπωμένος σήμερα μεσαιωνικός πύργος, και στις πόλεις Μπόιελ, Κενιγκσβίντερ και Μπαντ Χόνεφ κατά μήκος της άλλης όχθης του Ρήνου, με τις οποίες η Β. αποτελεί σήμερα σχεδόν ενιαίο πυκνοκατοικημένο αστικό κέντρο.
Από τα πιο αντιπροσωπευτικά μνημεία της είναι η μητρόπολη, ρομανογοτθικού ρυθμού (11ος-13ος αι.), το δημαρχιακό μέγαρο ρυθμού ροκοκό, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Μπετόβεν, το ανάκτορο των εκλεκτόρων, ρυθμού μπαρόκ (σήμερα στεγάζει πανεπιστήμιο), καθώς και η σύγχρονη συνοικία με το παλαιό μέγαρο της ομοσπονδιακής βουλής. Αξιόλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μουσείο του Ρήνου, που στεγάζει πλούσιες συλλογές, προϊστορικές, ρωμαϊκές και μεσαιωνικές, καθώς και τα σύγχρονα (εγκαινιάστηκαν το 1992) μουσείο Τεχνών και Ομοσπονδιακό Εκθεσιακό και Καλλιτεχνικό Κέντρο.

Ιστορία. Η Β. ιδρύθηκε από τον Δρούσο το 10 π.Χ., για να στρατοπεδεύσουν εκεί οι στρατιές του, και ονομάστηκε Bonna ή Castra Bonnensia. Από τότε βρέθηκε υπό διάφορες κυριαρχίες, έως ότου έγινε επισκοπική έδρα το 1273. Προσαρτήθηκε στη Γαλλία το 1801 και έπειτα από 13 χρόνια (1814) στην Πρωσία. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, η Β. περιήλθε στην κατοχή των Άγγλων πρώτα και των Γάλλων ύστερα, που την εγκατέλειψαν το 1926. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο συνήλθε εκεί η συντακτική συνέλευση που επικύρωσε το καταστατικό της Γερμανίας, της οποίας η Β. ήταν πρωτεύουσα μέχρι την ενοποίηση.
Read 331 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.