Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012 00:36

βολόμετρο

Written by
Rate this item
(0 votes)
βολόμετρο (Φυσ.). Όργανο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της συνολικής ακτινοβολούμενης ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας μιας πηγής. Η αρχή στην οποία βασίζεται το β. είναι απλή: η ακτινοβολούμενη ενέργεια, καθώς απορροφάται τελείως από ένα λεπτότατο έλασμα (πλατίνη ή μαγγανίνη) καλυμμένο από αιθάλη, προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας. Οι μεταβολές αυτές της θερμοκρασίας μπορούν να μετρηθούν εμμέσως από τις μεταβολές της ηλεκτρικής αντίστασης του ελάσματος, όταν αυτό τοποθετηθεί σε έναν κλάδο μιας γέφυρας Γουίνστον ή από τις μεταβολές της ηλεκτρικής αντίστασης ενός άλλου μεταλλικού ελάσματος που θερμαίνεται από το πρώτο. Η μεταβολή της θερμοκρασίας του ελάσματος του β. μπορεί ακόμα να μετρηθεί (με γαλβανόμετρο) από τη μεταβολή της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από ένα θερμοηλεκτρικό ζεύγος, οι συναρμογές του οποίου είναι τοποθετημένες μπροστά στο έλασμα.
Το όργανο αυτό, το οποίο επινόησε περίπου το 1880-81 ο Αμερικανός φυσικός και αστρονόμος Σάμουελ Πίρποντ Λάνγκλεϊ, είναι ευαίσθητο σε μεταβολές θερμοκρασίας μέχρι της τάξης του δεκάκις χιλιοστού του βαθμού Κελσίου. Το β. επέτρεψε την ανακάλυψη της αόρατης περιοχής του φάσματος πέρα από το ερυθρό χρώμα, που ονομάστηκε αργότερα υπέρυθρο.
Στην τεχνική της ηλεκτρονικής, το β. χρησιμοποιείται για τη μέτρηση των ηλεκτρικών ρευμάτων (ακόμα και σε ραδιοσυχνότητες) χαμηλής έντασης. Το ρεύμα, του οποίου πρόκειται να μετρηθεί η ένταση, υποχρεώνεται να περάσει από δύο λεπτότατα σύρματα βολφραμίου, που συνδέονται παράλληλα σε έναν κλάδο μιας γέφυρας Γουίνστον. Η μέτρηση της μεταβολής της ηλεκτρικής αντίστασης, εξαιτίας της μεταβολής της θερμοκρασίας των συρμάτων (φαινόμενο Τζάουλ), δίνει εμμέσως τη μεταβολή της έντασης του ρεύματος. Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι και στην αστρονομία, για τη μελέτη της σύνθεσης των αστρικών φασμάτων. Μια σχετική αστρονομική παράμετρος είναι το λεγόμενο βολομετρικό μέγεθος το οποίο παρέχει ένα μέτρο της συνολικής εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από ένα αστέρι η οποία λαμβάνεται ανά μονάδα επιφανείας έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. 
Τέλος, το β. χρησιμοποιείται και ως όργανο μέτρησης θερμοκρασιών στους ηλεκτρικούς φούρνους, που φτάνουν πάνω από 1.100°C, όπως οι φούρνοι των κεραμικών προϊόντων.
Read 527 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.