Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 16:20

βεγόνια

Written by
Rate this item
(0 votes)
βεγόνια (Begonia). Γένος δικοτυλήδονων φυτών της οικογένειας των βεγονιιδών· ονομάζεται επίσης μπιγκόνια. Περιλαμβάνει περίπου 1.000 είδη πολυετών, ποωδών φυτών, τα οποία είναι ιθαγενή των τροπικών και υποτροπικών περιοχών, κυρίως της Αμερικής και της Ασίας. Οι β. καλλιεργούνται ευρέως ως καλλωπιστικά φυτά και κυκλοφορούν σε αναρίθμητες ποικιλίες και υβρίδια. 
Οι πόες αυτές είναι ριζωματώδεις, ινόρριζες ή κονδυλόρριζες, με σαρκώδεις βλαστούς· πολύ σπάνια είναι φρυγανώδεις ή θαμνώδεις. Τα φύλλα τους είναι ποικιλόμορφα, μάλλον ασύμμετρα, απλά, καρδιοειδή ή άλλων σχημάτων. Φέρουν μονογενή άνθη, με τέσσερα συνήθως πέταλα, λευκά ή χρωματιστά (ροζ, κίτρινα, κόκκινα κ.ά.) και πολυάριθμους στήμονες. Ο καρπός είναι κάψα με πολυάριθμα μικρά σπέρματα.
Η β. καλλιεργείται εύκολα σε θερμό, υγρό περιβάλλον με διάχυτο φως και έδαφος πλούσιο σε οργανικές ουσίες. Χρειάζεται άφθονα ποτίσματα και πολλαπλασιάζεται με σπέρματα ή μοσχεύματα. Πολλές β. καλλιεργούνται ειδικά για τα ωραία τους άνθη, ενώ άλλες για τα πλατιά διακοσμητικά τους φύλλα (Begonia rex)· τα φύλλα αυτά είναι όμορφα, πράσινα ή υπόξανθα, ποικιλμένα με λευκές ή άλλου χρώματος κηλίδες. 
Από ανθοκομική και κηποτεχνική άποψη, κατατάσσονται σε δύο ομάδες: τις β. του κήπου, όπως είναι τα είδη Begonia semperflorens και Begonia tuberhybrida, και τις β. εσωτερικών χώρων, όπως τα είδη Begonia rex και Begonia argyrostigma. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες β., ανάλογα με την προέλευση και τη μορφή τους, κατηγοριοποιούνται επίσης σε διάφορες ομάδες, όπως είναι η ομάδα semperflorens-cultorum με ποώδεις, ινόρριζες β. με κηρώδη φύλλα· η ομάδα tuberhybrida, που περιλαμβάνει κονδυλόρριζες β. με όμορφα άνθη· η ομάδα rex, με ριζωματώδεις β. που καλλιεργούνται για τα όμορφα φύλλα τους, όπως το γνωστό είδος Begonia rex, και πολλές άλλοι τύποι: νανώδεις β., ινόρριζες β. με καλαμοειδή βλαστό, β. με τριχωτά φύλλα κ.ά. 
Εκτός από την καλλωπιστική τους αξία, πολλά είδη β. χρησιμοποιούνται και στη φαρμακευτική ως αντιπυρετικά ή διουρητικά. Τα φύλλα ορισμένων ειδών τρώγονται ως σαλατικό.
Read 836 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.