Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 15:41

Βαλτινός

Written by
Rate this item
(0 votes)
Βαλτινός. Επώνυμο οικογένειας αγωνιστών του 1821, από τον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας.

  1. Αθανασούλας (Μεσολόγγι 1801 – Αθήνα 1877). Επειδή ο πατέρας του Ιωάννης (5.) υπηρετούσε στην Αυλή του Αλή πασά, ο Κώστας Λεπενιώτης πέταξε στον Αχελώο τον μικρό του γιο, Αθανασούλα, τον οποίο έσωσαν όμως αιχμάλωτες γυναίκες. Ο Αλή πασάς τον πήρε τότε στην Αυλή του, τον μόρφωσε και, όταν ενηλικιώθηκε, τον διόρισε έμπιστο αυλικό του. Όταν ο Αλή πασάς σκοτώθηκε, ο Β. αιχμαλωτίστηκε και έμεινε περιορισμένος στα Ιωάννινα έως το 1824, οπότε τον έστειλαν στην Άρτα, όπου ο Ομέρ Βρυώνης του πρότεινε να αναλάβει μυστική αποστολή κατά των Ελλήνων. Ο Β. όμως προσχώρησε στους επαναστατημένους Έλληνες και πολέμησε κοντά στον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη αγωνίστηκε υπό τις διαταγές του Δημητρίου Υψηλάντη έως το τέλος της Επανάστασης. Το 1855 έγινε υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα, τον οποίο ακολούθησε στην εξορία του στη Γερμανία. Γύρισε αργότερα στην Ελλάδα και πέθανε στην Αθήνα.
  2. Ανδρέας. Γιος του Κωνσταντίνου (6.), πολέμησε μαζί με τον εξάδελφό του Σωτήρη (7.) τους Τούρκους έξω από τα τείχη του Μεσολογγίου (Δεκέμβριος 1825). Ο Σωτήρης σκοτώθηκε και ο Ανδρέας αιχμαλωτίστηκε, αλλά τελικά δραπέτευσε χάρη σε έναν Κεφαλονίτη δεσμοφύλακα.
  3. Γεωργάκης. Ήταν ο πιο σημαντικός αγωνιστής όλης της οικογένειας. Πολέμησε τους Τούρκους μαζί με τον Γώγο Μπακόλα. Όταν όμως ο Μπακόλας προσχώρησε στους Τούρκους και ο Γεώργιος Βαρνακιώτης συνθηκολόγησε με τον Ομέρ Βρυώνη, ο Β. τους μιμήθηκε και προσχώρησε στους εχθρούς. Στην πρώτη, μάλιστα, πολιορκία του Μεσολογγίου πολέμησε με τους Τούρκους πολιορκητές. Μετά την αποτυχία του Ομέρ Βρυώνη, το 1824 ο Β. πήγε στον Μοριά και πήρε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο κατά των ανταρτών. Το 1825 μπήκε στο Μεσολόγγι και πολέμησε στη διάρκεια της πολιορκίας, καθώς και στην Έξοδο. Κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης τον διόρισε αντιπρόσωπό του κοντά στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, μετά την απόφαση των δύο αρχηγών να παραμείνουν ενωμένοι κατά των πολιτικών. Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη, ο Β. παρασύρθηκε από τον Ιωάννη Κωλέττη και πήρε μέρος στη συνέλευση της Περαχώρας. Μετά την απελευθέρωση, τον κατέταξαν τιμητικά στους αξιωματικούς πρώτης τάξης.
  4. Γεώργιος (ή Γάκης). Ήταν γιος του Κωνσταντίνου (6.) και ανιψιός του Γεωργάκη (3.). Πήρε μέρος και στις τρεις πολιορκίες του Μεσολογγίου και αγωνίστηκε μαζί με λίγους μαχητές στην Κλείσοβα, το μικρό νησάκι της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου. Μετά την Έξοδο ενώθηκε με τον στρατό του Γεωργίου Καραϊσκάκη και πολέμησε στη Στερεά Ελλάδα έως το τέλος του Αγώνα.
  5. Ιωάννης. Πατέρας του Αθανασούλα (1.) και του Σωτήρη (7.). Ο ίδιος υπηρετούσε στην Αυλή του Αλή πασά των Ιωαννίνων, αλλά με την έκρηξη της Επανάστασης πήρε και ο ίδιος μέρος σε μάχες.
  6. Κωνσταντίνος. Αδελφός του Ιωάννη (5.) και πατέρας του Ανδρέα (2.) και του Γάκη (4.). Πολέμησε σε διάφορες μάχες στη Στερεά Ελλάδα.
  7. Σωτήρης. Γιος του Ιωάννη (5.), πολέμησε με τον εξάδελφό του Ανδρέα (2.) στη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου, όπου και σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 1825.
Read 377 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.