Print this page
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 15:40

Βαλτιμόρη

Written by
Rate this item
(0 votes)
Βαλτιμόρη (Baltimore). Πόλη (651.154 κάτ. το 2000) του βορειοανατολικού τμήματος των ΗΠΑ, στην πολιτεία Μέριλαντ. Χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Πατάπσκο στον κόλπο Τσέζαπικ (σε απόσταση 240 χλμ. από τον Ατλαντικό ωκεανό), είναι ένα από τα κυριότερα λιμενικά (ποτάμιο), εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, με διεθνές αεροδρόμιο. 
Από την ίδρυσή της, στο πρώτο μισό του 18ου αι., η Β. όφειλε τη σπουδαιότητά της και την ταχεία ανάπτυξή της στην προνομιούχο θέση της στο κέντρο της ατλαντικής ακτής, στο σημείο συνάντησης των συγκοινωνιακών αρτηριών που ξεκινούν από τον βορρά, τον νότο και τη δύση, και κοντά στα ανθρακοφόρα λεκανοπέδια της Πενσιλβάνια και της Δυτικής Βιρτζίνια. Το λιμάνι της, βάθους πάνω από 10 μ. και με αποβάθρες που εκτείνονται σε μήκος χιλιομέτρων, είναι από τα σημαντικότερα των ΗΠΑ από άποψη κίνησης, με ετήσια διακίνηση εμπορευμάτων δεκάδων εκατομμυρίων τόνων, που κυρίως είναι προϊόντα της ενδοχώρας: δημητριακά, βαμβάκι, καπνός, χάλυβας, μηχανήματα, πετρελαιοειδή. Πολλές και ποικίλες είναι οι βιομηχανίες της, ανάμεσα στις οποίες εξέχουσα θέση καταλαμβάνουν η βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού, η αεροναυτική, η βιοτεχνολογία και η ναυπηγική. Από τη Β. ξεκινούν τέσσερις σημαντικές σιδηροδρομικές γραμμές και πλήθος αυτοκινητοδρόμων, ενώ η πόλη εξυπηρετείται και από διεθνές αεροδρόμιο.
Η Β. διατηρεί πλήθος από νεοκλασικά, νεογοτθικά και νεορομανικά κτίρια. Πόλη πολιτιστικής παράδοσης, είναι έδρα τριών πανεπιστημίων, μεταξύ αυτών και του φημισμένου πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, διάσημου σε όλο τον κόσμο για τις έρευνες στον ιατρικό τομέα, ακαδημίας επιστημών, μουσείων και μιας περίφημης συμφωνικής ορχήστρας.

Ιστορία. Η περιοχή της Β. κατοικείτο από αυτόχθονες της φυλής Σουσκουεχάνοκ, έως την άφιξη των Ευρωπαίων. Ο Τζον Σμιθ υπήρξε ο πρώτος που εξερεύνησε την περιοχή, το 1608. Ένας αρχικός οικισμός δημιουργήθηκε το 1661, αλλά η πόλη ιδρύθηκε επίσημα το 1729 και πήρε την ονομασία Β. προς τιμήν των βαρόνων Μπάλτιμορ, Βρετανών που είχαν ιδρύσει την αποικία του Μέριλαντ. Αρχικά χρησίμευσε ως λιμάνι εξαγωγής καπνού, αλλά γρήγορα αναπτύχθηκε σε αλευροβιομηχανικό και ναυπηγικό κέντρο. Στα ναυπηγεία της πόλης καθελκύστηκε, το 1797, το αρχαιότερο πλοίο των ΗΠΑ, το Constellation. Στον πόλεμο της Αμερικανικής ανεξαρτησίας (1812) διακρίθηκε για την ηρωική αντίσταση στις επιθέσεις των Άγγλων. Μετά το 1827, με τη δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνέδεσε την πόλη με τις μεσοδυτικές πολιτείες, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο. Πάντως, από τη δεκαετία του 1960 η πόλη πήρε φθίνουσα πορεία, πληθυσμιακά και οικονομικά, με αποκορύφωμα τη δεκαετία 1990-2000 όταν παρουσίασε έναν από τους μεγαλύτερους αρνητικούς δημογραφικούς δείκτες στις ΗΠΑ, με μείωση του πληθυσμού της τάξεως του 11,5%.
Read 446 times

Latest from