Print this page
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 12:43

Άαχεν

Written by
Rate this item
(0 votes)
Άαχεν (γερμ. Aachen, γαλλ. Aix-la-Chapelle). Πόλη (245.778 κάτ. το 2002) της Γερμανίας, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, κοντά στα βελγικά και ολλανδικά σύνορα. Οφείλει την οικονομική της εξέλιξη στη γεωγραφική της θέση, στο ήπιο κλίμα της και στις πολλές (περίπου 30) ιαματικές πηγές της, οι οποίες θεωρούνται οι θερμότερες της Ευρώπης. Είναι εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, καθώς βρίσκεται σε ανθρακοφόρα περιοχή, και έχει σημαντικές χαλυβουργικές, χημικές και υφαντουργικές βιομηχανίες, οι οποίες παράγουν μηχανολογικό εξοπλισμό, επεξεργασμένες τροφές (σοκολάτα) και υφάσματα (στο Ά. παράγεται περίπου το 20% των μάλλινων ειδών της Γερμανίας). Η πόλη παρουσιάζει εξαιρετικό ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα αξιοθέατα, περιλαμβάνονται μοναδικά μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά μνημεία, όπως το παλαιό δημαρχείο (1353), το οποίο είναι χτισμένο στα ερείπια του ανακτόρου του Καρλομάγνου (εκεί έγινε η στέψη 32 αυτοκρατόρων της Αγίας Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, από το 813 έως το 1531) και ο καθεδρικός ναός με το ανακτορικό παρεκκλήσι (8ος αι.), όπου σύμφωνα με την παράδοση είχε ταφεί ο Καρλομάγνος, το πρώτο γερμανικό κτίριο που ανακηρύχθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς (1978). Περίφημο είναι επίσης το Μουσείο Διεθνούς Τύπου, αφιερωμένο στον δημοσιογράφο Πολ Τζούλιους φον Ρόιτερ (1816-1899), όπου εκτίθενται περισσότερα από 170.000 φύλλα εφημερίδων σε περίπου 30 γλώσσες. Το Ά. είναι έδρα του Πολυτεχνείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας (1865), του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών, του Καθολικού Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και δύο μουσικών ακαδημιών.
Το Ά. έχει θεσμοθετήσει από το 1950 το βραβείο Καρλομάγνου για προσωπικότητες που συμβάλλουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην ευρωπαϊκή ιδέα· με το βραβείο αυτό είχε τιμηθεί και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1978, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ιστορία. Στην περιοχή υπάρχουν ίχνη προϊστορικής παρουσίας. Τον 1ο αι. μ.Χ. στην περιοχή του σημερινού Ά. εγκαταστάθηκαν Κέλτες και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι την κατέστησαν στρατιωτική λουτρόπολη. Οι θερμές πηγές ήταν αφιερωμένες στον κελτικό θεό Granus, από το όνομα του οποίου προήλθαν οι λατινικές ονομασίες της πόλης (Aquae Grani και Aquisgranum, εξελληνισμένο Aκυΐσγρανον). Άκμασε στα χρόνια του Καρλομάγνου, ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί το 768 και είκοσι χρόνια αργότερα έχτισε το ανάκτορο και το ανακτορικό παρεκκλήσι. Το Ά. αποτέλεσε ένα από τα βασικά πολιτιστικά κέντρα της αχανούς καρολίγγειας αυτοκρατορίας, στη συνέχεια όμως παράκμασε, εξαιτίας των συνεχών πολεμικών περιπετειών οι οποίες συγκλόνισαν την περιοχή. Εκεί συνήλθαν πολλές εκκλησιαστικές σύνοδοι, από την περίοδο των Καρολιδών και μετά. Το όνομα της πόλης συνδέθηκε επίσης με την ειρήνη που συνομολογήθηκε εκεί το 1668 (πιο γνωστή ως συνθήκη του Εξ-λα-Σαπέλ, από τη γαλλική ονομασία της πόλης), η οποία σημείωσε το τέλος του πολέμου της διαδοχής μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας του Λουδοβίκου ΙΔ’ και με την αντίστοιχη συνθήκη (Εξ-λα-Σαπέλ, 1748), η οποία τερμάτισε τον πόλεμο της αυστριακής διαδοχής, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας από το ένα μέρος και Αγγλίας, Αυστρίας και Ολλανδίας από το άλλο. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης (1789-99) κατελήφθη από τους Γάλλους και το 1801 προσαρτήθηκε επισήμως στη Γαλλία, με απόφαση του συνεδρίου της Βιέννης. Μετά την ήττα του Ναπολέοντα Α’ στο Βατερλό (1815) περιήλθε στην Πρωσία. Το 1818 συνήλθε εκεί το ομώνυμο ιστορικό συνέδριο, το οποίο σταθεροποίησε τους δεσμούς της Ιεράς Συμμαχίας με τη Γαλλία του Λουδοβίκου IH’ και έμμεσα επηρέασε τις κινήσεις για την οργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης, οι οποίες είχαν ήδη αρχίσει (στο συνέδριο αυτό είχε μετάσχει και ο Καποδίστριας ως αντιπρόσωπος της Ρωσίας). Ήταν η πρώτη γερμανική πόλη η οποία περιήλθε στους Αμερικανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και υπέστη μεγάλες καταστροφές από βομβαρδισμούς και επίγειες μάχες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά από τα μεσαιωνικά μνημεία της, τα οποία ανοικοδομήθηκαν μετά τον πόλεμο.
Read 839 times

Latest from